Tényleg menekülnek a magyar zsidók?

Egy hete számolt be több izraeli és zsidó oldal arról, hogy növekvő számban alijáznak magyar zsidók Izraelbe és mindennek hátterében a növekvő hazai antiszemitizmus áll. A hír sokkoló lehetne, ha az alapjául szolgáló információkból összetett cikkek nem lennének erősen félrevezetőek.

Az Arutz Sheva, a United With Israel és a Jewish News Syndicate június 27-én jelentette meg a cikket, melynek többek között a következő címeket adták: „Magyar zsidók az antiszemitizmus elől menekülve Izraelben találnak otthonra”, illetve „Magyarország: az antiszemitizmus 13%-os növekedése után érkeznek a zsidók Izraelbe”.

A United With Israel cikke világosan kiemeli bevezetőjében, hogy a magyar bevándorlók „az emelkedő antiszemitizmust” hátrahagyva vándorolnak a Szentföldre.

Az írás főszereplője a Keren L’Yedidut szervezet két első magyar bevándorlója, Horvát Erika és Sándor, kiknek gyakorlatilag a magánvéleményét a szerző a Tel-Avivi Egyetem Moshe Kantor Központ antiszemitizmussal kapcsolatos éves jelentésével igyekszik alátámasztani, ami tételesen ki sem tér hazánkra.

A szervezet megkeresésünkre elmondta, hogy nincs közvetlen információjuk a magyarországi helyzetről, és nem is kívánnak végletes következtetéseket levonni összesen két ember tapasztalataiból.

Sándor és Erika az utcákon tapasztalható „növekvő antiszemitizmust”, illetve a Jobbik (2006-os!) parlamentbe kerülését jelölték meg Izraelbe költözésük indokaként, szerintük a jelenlegi helyzet „nem áll messze az 1930-as évek valóságától”.

„Én személyesen nem félek az utcán járva, de amilyen gyorsasággal követik egymást az események, ez ellenségességet szül”

— jelentette ki Sándor, de nem fejtette ki bővebben, pontosan mire is gondol.

A Tett és Védelem alapítvány éves jelentése szerint az elmúlt évben éppen hogy csökkenő tendenciát mutattak az antiszemita incidensek a vészjósló európai trendekkel ellentétben.

Szemben az európai trendekkel: Magyarországon 2018-ban csökkent az antiszemita gyűlölet-cselekmények száma

Elkészült a Tett és Védelem Alapítvány éves jelentése a magyarországi antiszemita incidensekről.

Maga a szervezet egy olyan jelentésre hivatkozik, melyből csak az derül ki, hogy általánosságban az egész világon nő az antiszemitizmus, és ez általában egyre több zsidó embert késztet arra, hogy alijázzon. Ebben igyekszik segítségükre lenni a Keren L’Yedidut is, immár 20 éve, közel 750 ezer bevándorló Izraelbe költözésében való asszisztálással. Mint lapunknak is elmondták, a következő projekt Kelet-Európa lesz, ennek előfutárai voltak Erika és Sándor, a szervezet első, és egyelőre egyetlen magyar bevándorlói.