Egyre többen relativizálják a holokausztot Magyarországon

Minden ötödik magyar szerint a holokauszt nagy részét a zsidók utólag találták ki – olvasható egy friss tanulmányban.

Érdemben nem változott az antiszemita előítéleteket elfogadók aránya a magyar társadalomban, de a holokauszt tagadók és relativizálók aránya évről-évre nő – derül ki a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából, a Medián Közvéleménykutató közreműködésével készített „Antiszemita előítéletesség a mai magyar társadalomban 2018” felméréséből.

2006 óta soha nem volt ilyen magas azoknak az aránya, akik szerint a koncentrációs táborokban sosem voltak gázkamrák (15%), a holokauszt nagy részét a zsidók csak utólag találták ki (21%), illetve a zsidó áldozatok száma sokkal kevesebb volt, mint állítják (26%).

– olvasható a szervezetek közös összefoglaló nyilatkozatában. A negatív eredmény mellett azért más tónusú eredményeket is mértek:

A teljes lakosság körében nőtt azoknak az aránya, akik pozitívan tekintenek Izraelre (3%-ról 9%). A 2017-es 42%-hoz képest tavaly 50% értett egyet azzal, hogy többet kellene tanulni a holokausztról.

A magyar lakosság fele úgy látja, hogy a zsidók Nyugat-Európa egyes országaiban nagyobb fenyegetettségnek vannak kitéve, mint Magyarországon.

A Tett és Védelem Alapítvány 2013 óta rendszeresen közzéteszi havi antiszemita gyűlölet-bűncselekmények és incidensek monitoringjelentését is.

A közelmúltban megjelent 2018-as éves jelentés alapján kijelenthető, hogy csökkent a hazai gyűlöletcselekmények száma.

Míg 2017-ben 37 ilyen esetet regisztráltak, tavaly ez a szám 32 volt, melyek közül 3 esetben személy elleni támadást, 10 rongálást és 19 gyűlöletbeszéd-cselekményt különböztettek meg.

A TEV hetedik alkalommal közzétett a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet közreműködésével készült éves felméréséből kiderül, hogy a tavalyi évhez képest kimondottan pozitívan változott a magyar lakosság körében Izrael megítélése. A teljes lakosság körében nőtt azoknak az aránya, akik pozitívan tekintenek Izraelre (3%-ról 9%), míg elenyészően nőtt azoknak az aránya, akik negatívan tekintenek a zsidó államra (4%-ról 5%).

Gyakori vitatéma, hogy mennyire növelte az antiszemitizmust az úgynevezett Soros-kampány.

A zsidóságról a teljes lakosság körében változatlanul csupán 1%-nak jut eszébe Soros György. Érdekes, hogy az erősen antiszemita attitűdöt mutató megkérdezettek, illetve a Jobbik szavazói között is csupán elenyészően nagyobb ennek az asszociációnak az aránya: mindössze 2%.

Folyamatosan csökken az antiszemita cselekmények száma

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) közzétette a 2018. évre vonatkozó jelentését az Magyarországon történő antiszemita gyűlölet-cselekmények alakulásáról-írja a 168óra.