Folyamatosan csökken az antiszemita cselekmények száma

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) közzétette a 2018. évre vonatkozó jelentését az Magyarországon történő antiszemita gyűlölet-cselekmények alakulásáról-írja a 168óra.

Az Alapítvány hiánypótló, monitoring tevékenységét 2013 májusában kezdte meg az EBESZ által ajánlott módszertan alapján, így teljes éves összehasonlításra alkalmas adatokkal csak a 2014. évtől kezdődően rendelkezik.

2015 óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az antiszemita cselekmények száma, tehát nominálisan csökkenni látszik a zsidó közösség fenyegetettsége. Ha azonban a cselekmények súlyát is figyelembe vesszük, akkor nem ilyen kedvező a kép.

nyilatkozta Szalai Kálmán a 168órának.

A korábbi évekkel ellentétben 2018-ban 3 esetben jutott tudomásunkra antiszemita támadás. Ez az eddig legmagasabb érték, mióta Alapítványunk a monitoring tevékenyégét végzi. A 10 rongáláson és 19 gyűlöletbeszéden kívül fenyegetésről, vagy diszkriminációról nem érkezett hozzánk adat. – Tette hozzá, a Tett és Védelem Alapítvány titkára a 168 órának adott interjúban.

Az adatok alapján nyugodtan állíthatjuk, hogy az elmúlt négy évben szinte teljesen eltűntek a korábban mindennaposnak számító, a holokausztot tagadó, így a zsidók elleni gyűlöletre uszító szövegek a közbeszédből. Időközben a közösség méltóságának védelmét, a közösség elleni uszítás szankcionálását is megerősítette a törvényhozás, így az állampolgárok felelősebben viselkednek, hiszen konkrét következményekkel kell számolniuk.

–mondta Szalai Kálmán.

A teljes cikk itt olvasható.