Zsidók felé próbál nyitni a brit szélsőjobb

Észak-Londonban az iszlamizáció veszélyeiről tartottak előadást és filmvetítést zsidó közönségnek.

A rendezvényen a Homelands című dokumentumfilmet vetítették le, amely, ahogy a Neokohn is megírta, kisebb botrányt keltett jeruzsálemi bemutatásakor. Most Hendon kerületének egyik szállodájában tartottak vetítést, amin jelen volt a film alkotója Katie Hopkins is — számolt be a Jewish Chronicle, mely azt is megemlítette, hogy

igen jelentős részben zsidó közönség előtt mutatták be a filmet.

A Homelands című film a Nyugat-Európában növekvő antiszemitizmust a muszlim bevándorlás számlájára írja. A film bemutat olyan briteket, akik úgy érzik: a lakóhelyük teljesen megváltozott a környékre költözött muszlimok miatt. Hopkins láthatóan erős nosztalgiát érez a korábbi Egyesült Királyság iránt.

A film fő vonala az európai zsidó-keresztény értékrend háttérbe szorításáról szól.

A film foglalkozik a zsidó kivándorlás jelenségével is, amely Hopkins szerint az iszlám térnyerésének közvetlen következménye. A dokumentumfilm a múlt Nagy-Britanniájában kezdődik és Izraelben végződik.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A liberális és baloldali kritikusok iszlamofóbnak tartják az alkotást, amelyben többek között megszólal több jobboldali politikus is a francia Nemzeti Gyűlésből (korábban Nemzeti Front) és az olasz Északi Ligából is.

Hopkins angol üzletasszonyból lett televíziós kommentátor. A nőt mindig kemény, olykor ellentmondásos véleményéért hívták meg a reggeli műsorokban, ám mikor a politikáról kezdett beszélni, még megosztóbbá vált a személye.

A vetítés után Katie Hopkins előadást tartott a száz fős hallgatóságnak.

Beszédében az egyéni felelősségről beszélt: „Mit mondasz majd a gyerekeidnek, ha megkérdezik: hol voltál? Mit csináltál? (…) Én egyetlen lehetséges kimenetelt látok. Ma Nyugat-Európa és Amerika számára az iszlám jelenti a legnagyobb veszélyt.”

A rendezvényen felszólalt Janice Atkinson, korábbi UKIP-képviselő is. Atkinson szerint a világ utolsó bástyái az olyan vezetők, mint Trump, Bolsonaro és Salvini, akik „szembeszállnak a szupranacionális erőkkel, amelyek az országainkat irányítják.” A JC beszámolója szerint Atkinson szavai kapták a legmelegebb fogadtatást.

A rendezvénynek helyet adó hotel tulajdonosát többen számon kérték, miért engedte a találkozó megtartását. Benjamin Perl szerint nem az ő dolga, hogy a kibérelt termekben folyó tevékenységet ellenőrizze.

A vetítés után a közönség tagjai kérdéseket tehettek fel. A nézők nagyrészt egyetértettek a filmben elhangzottakkal.

Az eseményen még részt vett a „For Britain” szélsőjobboldali törpepárt alapítója, Anne-Marie Waters, akit a Twitter „iszlamofóbia” miatt letiltott a platformjáról.

A rendezvény után a JC többeket megkérdezett arról, hogy nem tartották-e kirekesztőnek a filmet. Az egyik férfi szerint „különbséget kell tenni a rasszizmus és az igazság között.” Egy Dél-Afrikából Londonba települt házaspár szerint a film a valóságot mutatta be. A férj így fogalmazott:

„Itt történik az orrunk előtt. Álomvilágban él, vagy a földbe dugja a fejét, aki nem veszi észre, hogy mi történik. Ahogy el is hangzott, a muszlimok ijesztő gyorsasággal szaporodnak.”

Egy hölgy pedig az egyre szigorúbb, kések elkobázásra vonatkozó törvényekre utalva kijelentette: „nevetséges egy olyan közösségben élni, ahol az ásót már nem merik ásónak nevezni.”

„Újra eljött a határok ideje” — David Newman izraeli földrajztudós a Neokohnnak

A szakember arról is beszélt lapunknak, miért nem támogatja a magyar migrációs politikát, de miért tartja egyben veszélyesnek a muszlim bevándorlást. Interjú.