Szíria-csúcstalálkozót jelentett be Törökország

Ankara, Teherán és Moszkva augusztusi tárgyalása az idlibi feszültségekre koncentrálódik majd, ahol a török támogatást élvező szabad szír hadsereg küzd a szír rezsim ellen.

A három ország már számos alkalommal tárgyalt Szíriáról a 2016-os tűzszünet óta. Mindez a The Jerusalem Post cikke szerint arra utal, hogy Oroszországnak egyre növekszik a befolyása a térségben, illetve azon célkitűzését, hogy megállítsa a szír válság eszkalálódását katonailag szorosan együttműködve Törökországgal.

A legújabb csúcstalálkozót a török elnöki iroda szóvivője, Ibrahim Kalin jelentette be, hozzátéve, az idlibi feszültségek lesznek majd a középpontban, ahol a török támogatást élvező szabad szír hadsereg küzd a szír rezsim ellen.

Törökország évek óta támogatja a szír lázadókat, de 2016 óta egy nagyobb szerephez jut Szíriában, lassan átvéve a hatalmat Afrin felett, megfigyelőpontokat felállítva Idlibben. A szír rezsim erői a közelmúltban tűzharcba is keveredtek az egyik körül, és megerősödtek egy szélesebb körű háborúval kapcsolatos aggodalmak is.

Ez az amit Oroszország feltétlenül elkerülne, állítja a cikk. Az S-400-as légvédelmi rendszer Törökországnak való leszállítása mellett azon igyekszik, hogy Basar el-Aszadot továbbra is hatalomban és ellenőrzés alatt tartsa. Törökország további kétoldalú csúcstalálkozóra készül Moszkvával, illetve egy másikra Oroszország, Franciaország és Németország részvételével szeptemberben, ami merőben megváltoztathatja Ankara szerepét Szíriában és a régióban.

A hasonló múltbeli találkozók fontos tűzszüneti megbeszéléseket értek el, illetve megrajzolták a nyolc éve folyó szír polgárháborúnak való véget vetés térképét. A mostani csúcs azonban a török-amerikai, és izraeli-iráni Szíriával kapcsolatos feszültségek közepette érkezik, így a három résztvevő országnak annyi közös pontja biztos lesz, hogy a Washingtonhoz fűződő kapcsolatuk nehézkes. Úgy tűnik tehát, egyre inkább megegyeznek a szír kérdéssel kapcsolatban is, még ha a konfliktus egyik oldalán áll Oroszország és Irán, Törökország pedig a másikon.