Két antiszemita támadás történt tavaly összesen a Cseh Köztársaságban

A helyi zsidóság legfrissebb jelentése szerint más európai országokhoz képest még mindig nagyobb biztonság jellemzi az országot.

A Zsidó Közösségek Szövetségének legújabb jelentése szerint 2018-ban 347 antiszemita jellegű incidens történt a Cseh Köztársaságban, ami az előző, 2015-ös beszámoló óta növekedést mutat, ugyanis három évvel korábban 221 hasonló helyzetet jegyeztek fel. A támadások döntő része (93 százaléka) az interneten történt, és szerencsére az esetek többségében nem került sor fizikai erőszakra — írta a News 1130.

Antiszemita indíttatású fizikai támadást két alkalommal regisztráltak, és három esetben zsidó tulajdonban lévő épületet ért kár.

A többi alkalmak során elsősorban antiszemita fenyegetéseket vagy verbális bántalmazásokat jegyeztek fel.

Szemben az európai trendekkel: Magyarországon 2018-ban csökkent az antiszemita gyűlölet-cselekmények száma

Elkészült a Tett és Védelem Alapítvány éves jelentése a magyarországi antiszemita incidensekről.

A jelentésbe foglaltak szerint a Cseh Köztársaság biztonságos otthont nyújt a helyi zsidóság számára, és több másik európai országhoz hasonlítva még mindig kisebb az antiszemitizmus mértéke.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a berlini Research and Information Center for anti-Semitism (RIAS) antiszemitizmus-figyelő szervezet felmérése szerint tavaly csak Berlinben 1081 antiszemita incidenst jelentettek be, és a német fővárosban 150%-kal nőtt a zsidók elleni erőszakos atrocitások száma az előző évben.

Késekkel akart egy férfi zsinagógába lépni Belgiumban

Az iraki származású férfi zsidónak tettette magát, mielőtt elfogták volna.