Izraelben nem találják a megoldást az etiópok és a rendőrség konfliktusára

etióp zsidók

Négy év telt el, amióta az izraeli Igazságügyi Minisztérium reformokat kezdett bevezetni, hogy az etióp származású izraeliek egyenlőbb bánásmódban részesüljenek. A eredmények azonban vegyesek. 

Ahogy a Neokohn is beszámolt róla, kedden etióp tüntetők bénították meg az izraeli forgalmat. A zavargások kiváltó oka az, hogy egy 18 éves etióp fiút Szolomon Tekát halálosan megsebesített egy szolgálaton kívüli rendőr. Az eset valószínűleg a rendőr elleni vádemeléshez fog vezetni. A zavargások sora azonban bizonyíték arra, hogy a beígért reformok egy részét nem sikerült gyakorlatba ültetni — olvasható a The Jerusalem Post elemzésében.

Az izraeli rendőrség belső nyomozóosztályának szóvivője azt nyilatkozta, hogy bíznak benne, néhány hét alatt meg tudják állapítani, miért történt az emberölés.

Amint a Neokohn korábban megírta: „a belső vizsgálat szerint a rendőrtiszt vallomásában azt állítja, hirtelen három fiatal közzé szorult, amikor meg akarta akadályozni, hogy Szolomon Teka egy gyereket bántalmazzon. A dulakodás során a fiatalok kővel dobálták a rendőrt, aki úgy érezte, veszélyben az élete és ezért lőtt, elmondása szerint a földre. A szemtanú viszont állítja, a rendőr élete nem volt veszélyben”.

Zavargásokba fulladt az etióp származású izraeli fiatal halála miatti országos tiltakozás

Az izraeli etióp közösség tiltakozása során több tucat rendőr sérült meg, hatvan tüntetőt letartóztattak és 50 ezer ingázó rekedt az utakon az autópálya blokádok miatt.

Az ügy megint felkavarta az etióp közösséget, akik már évek óta panaszkodnak a velük kapcsolatos egyenlőtlen bánásmódra. Erre válaszul adták ki négy éve a Palmor jegyzőkönyvet. A legutóbbi felmérés szerint számos reform sikeresnek bizonyult. A tervezett reformok 67%-át ültették át a gyakorlatba eddig, mindössze kilenc olyan ajánlás van, amelynek bevezetését mind ez idáig nem indították el.

A megvalósításra váró reformok nagy része arról szólna, hogy megakadályozzák az etiópok diszkriminációját az oktatásban, a kommunikációs területen és a sportban.

A rendőrség pedig elhalasztotta annak a fontos reformnak a bevezetését, hogy videófelvételeket készítsen az etióp izraeli gyanúsítottak kihallgatásiról. Ennek megfelelően ez több esetben is elmaradt.

A rendőrség az egyenlő bánásmód érdekében 80 szemináriumot tartott a különböző kultúrák megértésével kapcsolatosan. A felsőbb vezetés részéről pedig külön kérés a rendőrök felé, hogy az etióp származásúak kisebb ügyeit minél hamarabb zárják le.

A rendőrség bevezette, hogy a vádiratokat lefordítják az etiópok amhara nyelvére és ingyenes jogi védelmet is biztosítanak számukra.

Az elmúlt években hullámzó volt a fejlődés. 2016-ban az akkori rendőrkapitány úgy nyilatkozott, természetesnek tartja, hogy a rendőrök könnyebben meggyanúsítják az etiópokat, de szerinte már elkezdték kezelni a problémát.

Azonban az izraeli vezetés abban reménykedik, hogy hosszú távon sikerülni fog az etióp közösség asszimilációja. A rendőrségi reform csak az első lépések egyike.