Zavargásokba fulladt az etióp származású izraeli fiatal halála miatti országos tiltakozás

Az izraeli etióp közösség országszerte erőszakba és vandalizmusba fulladó tiltakozása során több tucat rendőr sérült meg, hatvan tüntetőt letartóztattak és 50 ezer munkából hazatartó ingázó rekedt az utakon az autópálya blokádok miatt.

A rendőrség és az etióp közösség közötti évek óta tartó súrlódások 2015-ben véres összecsapásokban tetőztek. A közösség vezetői akkor „karaktergyilkossággal” vádolták a rendőrséget, utalva ezzel a szerintük a rendőrségen belül megszokottá vált, etióp-ellenes viselkedési mintára.

A médiában nagy port felvert összecsapások után a kormány bizottságot hozott létre a körülmények kivizsgálására. Az akkori jelentés szerint statisztikailag kimutatható, hogy az ország összlakosságához képest a rendőrség aránytalanul jár el az etióp közösséggel szemben, vagyis sokkal több az őrizetbevétel, letartóztatás és vádemelés, különösen a fiatalkorúak esetében.

A rendőrség hárította a vádakat, mondván, nem bőrszín alapján szolgáltatnak igazságot, a szegényebb és kulturálisan nehezebben beilleszkedő közösségek azonban gyakrabban válnak a fiatalkorú bűnözés céltáblájává.

A Benjamin Netanjahu által támogatott, a rendőrség és az etióp közösség vezetői közötti folyamatos párbeszédnek köszönhetően 2015 óta lassú változás érzékelhető a hétköznapi szintű, kisebbfajta jogtalan vagy annak vélt sérelmek okozta indulatok kezelése során, halálos kimenetelű tragédia esetén azonban az elfojtott indulatok ismét kezelhetetlenné válnak.

A 19 éves Szalomon Tekát vasárnap este lőtte le egy tiszt a Haifa szomszédságában lévő Kirját Háim településen. A tiszt állítása szerint önvédelemből adott le figyelmeztető lövést a földre célozva és a gellert kapott golyó okozott halálos sérülést. A tisztet néhány órára letartóztatták majd házi őrizet feltétele mellett kiengedték, ami újraélesztette az etióp közösségben az eddig visszafojtott indulatokat.

A rendőri erőszak elleni tüntetéssorozat hétfőn kezdődött, majd a keddi temetés után a több helyszínre is kiterjedő tiltakozás agresszióba és vandalizmusba fulladt.

Szolomon Teka édesapja a temetésen felszólította a közösséget, hogy szolgáltassanak igazságot. Szavai, mint olaj a tűzre hatottak, és a gyászoló tömeget már nem lehetett visszatartani.

Tel-Avivban a körülményekhez képest nyugodtan zajlott a tiltakozás, a tüntetők a testükkel álló kordont alkotva elzárták az Azrieli csomópont körüli, Tel-Avivba vezető széles sugárutakat. A helyszínen néhány motoros mentősön kívül más életmentő nem volt. A rendőrök csak a késő esti órákban jelentek meg feloszlatni a tömeget.

A többi helyszínen azonban a tiltakozások zavargássá fajultak, a tüntetők autókat rongáltak, volt amelyiket fel is gyújtották, nekimentek a rendőröknek vagy kővel dobálták őket. A zavargás során 47 rendőr sérült és a tüntetők 12 fontos közlekedési csomópontot zártak le tiltakozásul a rendőri agresszió ellen.

A belső vizsgálat szerint a rendőrtiszt vallomásában azt állítja, hirtelen három fiatal közzé szorult, amikor meg akarta akadályozni, hogy Szolomon Teka egy gyereket bántalmazzon. A dulakodás során a fiatalok kővel dobálták a rendőrt, aki úgy érezte, veszélyben az élete és ezért lőtt, elmondása szerint a földre. A szemtanú viszont állítja, a rendőr élete nem volt veszélyben. Jelenleg tovább folyik a vizsgálat, a tiszt és a szemtanú vallomását összevetik a kültéri kamerák felvételeivel.

A januárban lelőtt 24 éves Jehuda Biadga halála után, szintén a szemtanú vallomása után a közösség erőszakos cselekedetekbe és vandalizmusba fulladt tüntetésen vonult az utcára, azt üzenve a rendfenntartó erőknek, hogy betelt a pohár.

Vorka Teka fia temetésén már nem ultimátumot fogalmazott meg, utolsó akar lenni azok sorában, akik eltemették gyereküket követelve az azonnali igazságszolgáltatást.