Megbénították Izrael forgalmát az etióp származású tüntetők

Az ország fontos csomópontjainál testükkel zárták el az autópályák forgalmát, és ezzel megbénították Izrael közlekedését kedd este az etióp származású tüntetők, akik második napja tiltakoznak egy társuk vasárnap esti lelövése miatt — jelentette az izraeli tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna híradása kedden.

Az etióp származásúak az ország számos fontos városában barikádozták el testükkel a központi útvonalakat, s az utak mellett többfelé a vasúti közlekedést is megbénították a síneken tüntetve.

Tizenkilenc tiltakozót őrizetbe vettek az országszerte folytatott, többfelé erőszakossá vált demonstrációkon, ahol a rendőrök többfelé tömegoszlató fegyverek bevetésével próbálták járhatóvá tenni a legfontosabb főutakat.

A tüntetések azután kezdődtek, hogy délben több százan utolsó útjára kísérték a tizenkilenc éves Solomon Tekát, akit egy szolgálaton kívüli rendőr vasárnap este agyonlőtt a Haifa melletti Kirját Hajimban.

Megkezdődött a rendőr kihallgatása a rendőrség belső nyomozóosztályán, ahol azt vizsgálják, hogy a rendfenntartó jogszerűen járt-e el. Az első állásfoglalás szerint gondatlanságból elkövetett emberöléssel fogják vádolni, de még napokig, sőt hetekig is eltarthat a nyomozás ügyében. Ezért a bűncselekményért a helyi törvénykezés alapján akár tizenkét évig terjedő szabadságvesztést mérhetnek rá a bíróságon.

A rendőr védekezése szerint egy utcai csetepatét próbált felszámolni, amikor három fiatal köveket kezdett dobálni felé, közvetlen életveszélyben érezte magát, és ezért lőtt a földre célozva. A szemtanúk szerint viszont valójában nem állt fenn vészhelyzet.

A vizsgálat térfigyelő kamerák felvételein is alapuló első megállapításai szerint a civilben lévő rendőr nem volt közvetlen életveszélyben. Solomon Tekán kórházba szállítása után életmentő műtétet próbáltak végrehajtani, s ezért nem sikerült egyértelműen megállapítani, hogy valóban a földről visszapattant lövedék ölte-e meg.

Az izraeli etióp zsidók közössége már évek óta azért tiltakozik a „rendőri brutalitás” ellen, mert úgy vélik, a biztonságiak rasszista és megbélyegző módon bánnak az Etiópiából származó, sötétebb bőrű fiatalokkal pusztán bőrük színe miatt.

Januárban Tel-Avivtól délre, Bat Jamban lőttek le a rendőrök egy huszonnégy éves etióp származású fiatalt, aki a rendfenntartók szerint késsel fenyegetett egy rendőrt. Az eset akkor a rendőrség elleni tömegtüntetésekhez vezetett.

Több mint 135 ezer etióp származású él Izraelben, akik többnyire a nyolcvanas évek közepén vagy a kilencvenes évek elején vándoroltak be az országba, ahol beilleszkedésük a korábbi bevándorlóhullámokhoz képest több nehézségbe ütközött.