Tüntetők rohanták meg a hongkongi parlamentet

Kína határozottan elítélte a hétfő esti incidenst, ami szerinte egyértelmű kihívások elé állította az „egy ország, két rendszer” formulát.

A kormányzati épületet több száz rögtönzött pajzsokkal felszerelkezett tüntető foglalta el késő hétfő délután ablakokon és acél redőnyökön áttörve, barikádokat emelve néhány órával azután, hogy kiszakadtak a békés tüntetők soraiból — számolt be a BBC.

A demonstrálók közül sokan még csak fekete pólós tinédzserek, fém csöveket és egyéb fém eszközöket használtak az ablakok betöréséhez, mások tojásokat, műanyag palackokat és transzparenseket dobáltak a közelben állomásozó rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

A kínai kormány sürgeti a várost, indítson nyomozást „az erőszakos törvénysértők bűnügyi felelősségét” illetően.

Hongkong, volt brit gyarmat, jelenleg Kína részét képezi, de az „egy ország, két rendszer” elv alatt folyik a kormányzás, ami egy bizonyos szintű autonómiát biztosít a terület számára. Polgárai olyan jogokat is élveznek, amit Kína többi lakója nem.

A hétfői zavargások több hetes tüntetéssorozat után következtek, mely egy ellentmondásos kiadatási törvényjavaslattal kapcsolatban indult el, ami a kritikusai szerint arra is felhasználható lenne, hogy Hongkongból politikai disszidenseket küldjenek Kínába.

Több százezren tüntettek Honkongban a Kínának való kiadatások ellen

Utcára vonultak a törvényjavaslat ellen, amely lehetővé tenné, hogy Hongkong kiadjon szökevényeket Kínának.

A kínai kormány szerint a parlament feldúlása egyértelmű kihívások elé állította az „egy ország, két rendszer” formulát. Peking eddig még távolból reagált a tüntetésekre, de a hétfői erőszak katalizátorként hathat rájuk, hogy szorosabb ellenőrzést valósítsanak meg Hongkong felett.

Carrie Liam hongkongi vezető is hasonló kijelentéseket tett, elítélve a kormányzati épületbe betörő tüntetők „szélsőséges erőszakos fellépését”.

„Semmi sem fontosabb a jo uralmánál Hongkongban”

— nyilatkozta egy kedd hajnali sajtótájékoztatón Liam.

A kormány múlt hónapban felfüggesztette a kiadatási törvényt, és most sem biztos, hogy sikerül megszavazni, a tüntetők azonban a teljes eltörlését követelik Liam lemondása mellett.