Izrael magyarországi nagykövete: „A zsidók győztek”

Hiszen a zsidó élet virágzik Magyarországon, Izraelben, a világban – mondta Yossi Amrani a holokauszt Békés megyei áldozatainak emlékére rendezett eseményen.

75 éve deportálták a holokauszt Békés megyei és békéscsabai áldozatait. Az évforduló alkalmából a Békéscsabai Zsidó Hitközség több szervezettel közösen megemlékezéseket tartott vasárnap – írta a BEOL.hu.

A nap folyamán emléktáblát avattak a város Szent István tér 9. szám alatti épületénél – abban a házban, ahol családjával együtt lakott Neumann Gábor, aki a holokauszt gyermekáldozatainak arcává vált. Az emléktáblát Horváth Sándor, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elöljárósági tagja, Szarvas Péter polgármester, Naményi Péter és Nagy Ákos avatta fel.

Később a ligeti zsinagógában is megemlékezést tartottak, ahol dr. Moskovits Sándor, a helyi zsidó hitközség elnöke elmondta,

1944. június 26-án indult a vonat Békéscsabáról, június 29-én érkezett meg Auschwitzba, a haláltáborba, 250-300 embert munkaszolgálatra vittek, 1900-at pedig azonnal gázkamrába küldtek.

Az eseményen Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete is részt vett, aki kijelentette:

A zsidók győztek, hiszen a zsidó élet virágzik Magyarországon, Izraelben, a világban.

Az izraeli nagykövet egyúttal hangsúlyozta:

a holokauszt fontos lecke, emlékezni és emlékeztetni kell, nem lehet a gyűlöletnek teret engedni. A békéscsabai zsinagóga és az emlékfal egy emlékpont, egy világítótorony, ami vezet és tanít minket, mit jelent embernek lenni.

Yossi Amrani szintén kiemelte:

a holokauszt áldozatai semmi rosszat nem tettek, mindössze annyi volt a bűnük, hogy zsidók voltak, erre a gonoszságra nincs bocsánat.