Trump és Putyin az orosz beavatkozásról viccelődött a G20 csúcson

Putyin jót nevetett, amikor Trump egy újságíró felvetésére felszólította az orosz elnököt, hogy ne avatkozzon be a jövő évi amerikai elnökválasztásba – számolt be a The Guardian. Az oszakai G20-csúcson találkoztak és Iránról, Szíriáról, Venezueláról, valamint Ukrajnáról tárgyaltak.

A The Guardian videóján jól megfigyelhető Putyin mimikája, amikor egy újságíró felveti a közös sajtótájékoztatón: Trump szólítsa fel Putyint, hogy az oroszok ne avatkozzanak be a következő elnökválasztásba.

Trump viccesen kétszer is felszólítja Putyint: „Ne avatkozzon be a választásokba!” Még az ujját is felemeli, de az orosz elnök érti a viccet, és jót nevet a helyzeten.

Trump tells Putin: don’t meddle in the US presidential election

Asked by a reporter at the G20 summit in Japan whether he would raise the issue of electoral interference during a meeting with his Russian counterpart, the …

Trumpot sok bírálat érte amiatt, hogy túl barátian viszonyul Putyinhoz. Különösen a Helsinkiben tavaly júliusban tartott csúcstalálkozójuk után támadták keményen, mert nyilvánosan nem tette szóvá partnerének azt, amit előzőleg az amerikai hírszerzés megállapított, hogy orosz hackerek az elnökválasztás előtt feltörték a Demokrata Párt szerveit, és a közösségi médiában álloldalak generálásával támadták Trump ellenfelét, a demokrata Hillary Clintont.

A Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság két éven át azt is vizsgálta, hogy Trump kampánycsapata összejátszott-e az oroszokkal. A bizottság arra jutott, hogy Oroszország beavatkozott ugyan az elnökválasztásba, de arra nincs bizonyíték, hogy Trump kampánycsapa összejátszott Moszkvával, és hogy Trump akadályozni akarta volna ennek feltárásában az igazságszolgáltatást.

Átadták a Mueller-jelentést, ami megváltoztathatja Trump sorsát

Lezárult az orosz befolyást vizsgáló Mueller-bizottság munkája. 

A két ország közötti kapcsolat egyre rosszabb, különösen 2014 óta, amikor Oroszország egy vitatott népszavazás után bekebelezte az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet.

Oroszország és az Egyesült Államok Szíriában is szembe került egymással, miután Putyin a korábbi diktátort, Bashar al-Assadot támogatja, míg Washington új, demokratikusan választott, független kormányt szeretne.

Putyin nemrég egy televíziós interjúban azt mondta Moszkva és Washington viszonyáról, hogy az „egyre rosszabb és rosszabb”.

Most, csaknem egy év után találkoztak újra személyesen Oszakában, a G20-as csúcstalálkozón. Másfél órán át tárgyaltak egymással, de utána egyikük sem nyilatkozott a sajtónak, és csupán a Fehér Ház Twitter-üzenetből derült ki, hogy szó volt Iránról, Szíriáról, Venezueláról és Ukrajnáról, és egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok javítása mindkét ország és az egész világ érdekeit szolgálja.