Amerikai rabbi: a zsidók járjanak lőfegyverrel a zsinagógába!

Egy bostoni rabbi arra bátorítja közösségét, hozzanak saját lőfegyvert az istentiszteletekre, hogy hatékonyan meg tudják védeni magukat egy esetleges antiszemita támadóval szemben.

A WBUR News amerikai híroldal információi szerint a pittsburgi Tree of Life és a powayi chábád zsinagógát érő vérfürdők után Dan Rodkin, a brightoni Shaloh House rabbija arra jutott, hogy a biztonsági kamerák létesítése és a pánikgombok nem elegendőek hasonló incidensek megelőzésére.

„Nem gondolkodhatunk úgy, hogy majd imádkozom és Isten megsegít. Nem, a saját kezünkbe kell vennünk a helyzet megoldását.”

— szögezte le a rabbi.

Közösségének számos tagja veterán, és nyugdíjas rendőr, akik készséggel beleegyeztek, hogy fegyverrel jöjjenek istentiszteletekre. Rodkin rabbi ajánlólevelek osztásába kezdett azok számára, akik még nem rendelkeznek lőfegyverrel, hogy rövid időn belül kiválthassák azt.

A rabbi maga is elhatározta, hogy felfegyverzi magát.

„Tudom, hogy szörnyen hangzik, de szerintem nagyon is logikus reakció arra a szituációra, amibe kerültünk. Nem akarom, hogy az emberek lőfegyverrel járjanak. De annak érdekében, hogy megvédjük a családjainkat, most szükség van erre.”

— magyarázta Rodkin.

„A judaizmusban az élet a legszentebb dolog. Fontos a politikai korrektség is, de nem annyira, mint az élet. Úgy gondolom tehát, bármibe is kerül megmenteni egy életet, az a legfontosabb feladat.”

Arra a kérdésre, hogy ő maga mit tenne egy potenciális támadás esetén, a rabbi csak annyit felelt, hogy „minden Isten kezében van”.

A Massachusettsi Rabbitanács elnöke, Neal Gold nem ért egyet Rodkin megközelítésével, de úgy nyilatkozott, megérti a rabbi „fellobbanását”, hiszen a jelen helyzetben még „lélegezni is nehéz”.

Gold a saját közösségében biztonsági őrökkel igyekszik vigyázni a hívek nyugalmára.

Életet menthettek a pittsburghi zsinagóga-merényletet követő óvintézkedések

Poway polgármestere szerint az októberi, szintén zsinagógát érő halálos lövöldözés után életbe léptetett intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy ezúttal csupán egy áldozatot követelt a támadás.