Amerikai hadsereg: Kim Dzsongun nem szerelte le atomfegyvereit

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun nem áll készen országa atomfegyver-mentesítésére — állította Robert Ashley altábornagy, az Egyesült Államok katonai hírszerzésének vezetője a Fox televíziónak adott interjújában hétfőn az MTI szerint.

A Védelmi Hírszerzési Ügynökség (DIA) vezetője elmondta: a hírszerző közösség a birtokába jutott információk alapján továbbra is azon a véleményen van, hogy

Kim Dzsongun egyelőre egyáltalán nem készíti elő az atomfegyver-mentesítést.

Észak-Korea teljes, végleges és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítését Donald Trump amerikai elnök a Washington és Phenjan közötti sikeres kétoldalú tárgyalások feltételéül szabta a két vezető első, tavaly Szingapúrban megtartott csúcstalálkozóján. Az idén Vietnamban tartott újabb csúcstalálkozója azért szakadt félbe — eredménytelenül –, mert nem sikerült megegyezésre jutni sem az amerikai feltételben, sem abban, hogy Észak-Korea a szankciók eltörlését kérte.

Mindazonáltal a két vezető viszonya kifejezetten szívélyesnek tűnik.

Donald Trump hétfőn újságírókkal közölte: a múlt héten a születésnapján levélben köszöntötte őt Kim Dzsongun. Trump egyben emlékeztetett arra is, hogy az észak-koreai vezető két héttel ezelőtt is „csodálatos” és „meleg hangú” levelet küldött neki.

Az Egyesült Államok elnöke egyébként e hét végén a japán Oszakából — a G20-as országcsoport csúcsértekezletéről — kétnapos vizitre Dél-Koreába utazik, ahol tárgyal Mun Dzsein dél-koreai elnökkel.

Kim Dzsongun állítólag piranhák elé hajíttatta egy tábornokát

Az észak-koreai diktátor végeztetett már ki magas rangú vezetőket légvédelmi ágyúval és lángszóróval is.