Jövő heti Kohn

Heti zsidó programajánló.

Hétfőtől vasárnapig zsidó kulturális fesztivál a szlovákiai Dunaszerdahelyen. Klein Judit, Malek Andrea, Jose Andrés Lacko fotóművész fellépése mellett koncertek, kiállítások, valamint botlatókő elhelyezés és emléktáblák avatása is szerepel a programsorozatban, mely kapcsolódik a holokauszt 75. évi dunaszerdahelyi megemlékezéséhez.

https://luah.hu/esemeny/dunaszerdahelyi-zsido-kulturalis-fesztival/?hey

Csütörtökön „Visszatekintés: rendszerváltás és a magyar zsidóság” címmel beszélgetés-sorozat indul az „Alapítvány a Dohány utcai zsinagógáért” szervezésében , amelyben időről-időre út témákat (hitélet, kulturális kezdeményezések, szociális kérdések, cionizmus) járnak körül.

https://luah.hu/esemeny/visszatekintes-rendszervaltas-es-a-magyar-zsidosag-1/

Péntektől vasárnapig a Csodarabbik útján, a tokaji borvidék szívében rendezik meg a Mádi Zsidó Napokat az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében. Kézműveskedés, gasztro bemutató, előadások mellett levetítik Oláh Katalin: A bármicvó fiúk című dokumentumfilmjét, és lesz szombatfogadás, tóraolvasás, valamint séta a mádi temetőben.

https://luah.hu/esemeny/madi-zsido-napok-2019/

Szombat este 18 és 35 év közötti fiatalokat várnak a Bálint Ház szabadtéri havdalájára a Bálint Haz, az Izraeli Kulturális Intézet,  az Hillel Hungary és a Taglit Hungary szervezésében.

https://luah.hu/esemeny/garden-havdala/

Vasárnap a Kozma utcai zsidótemetőben fognak önkéntesek takarítani, amiről mi is megírtuk, hogy a „Zsidó Temetők Barátai” Non-profit szervezetet azzal a céllal alapították, hogy a Kozma utcai temetőt az elhunytak tiszteletéhez méltó, idősebbek és fiatalok számára egyaránt látogatható emlékhellyé tegyék.

https://luah.hu/esemeny/clean-up-documentation-day-with-volunteers/

Ugyancsak vasárnap reggel rajtol a Szarvas tábor első turnusa, ahová legalább nyolc országból érkeznek fiatalok.

https://luah.hu/esemeny/szarvas-2019-session-1/

Szintén vasárnap nyílik a Goldmark teremben a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár „A Holokauszt gyerekszemmel” című kiállítása.

https://luah.hu/esemeny/a-holokauszt-gyerekszemmel-kiallitas-es-weblapbemutato/