A pop királya és a zsidóság

Karrierje csúcsán koncertezett a zsidó államban, ahol óriási káoszt okozott különleges kéréseivel, de a tömeg imádta. Később antiszemita megnyilvánulásai miatt kellett magyarázkodnia, mégis egy zsidó nőtól születtek gyermekei. Június 25-én lesz tíz éve, hogy elhunyt Michael Jackson.

„Szívatnak… Annyira elegem van belőlük… Olyanok, mint a piócák. Összeesküdtek ellenem a zsidók, direkt csinálják”

— mondta Michael Jackson egykori tanácsadójának telefonon. Pechjére 2005-ben az egyik legnépszerűbb amerikai reggeli televíziós műsorban ország-világ is hallhatta mindezt.

Akkor már a „pop királyáról” sokan tudták, hogy gyermekzaklatási botrányai mellett egészségügyi és anyagi problémákkal is küszködik.

A felvétel eredetét ismerők szerint az énekes azt nehezményezte, hogy azok a zsidó származású egykori producerei, akiket szerinte ő tett milliomossá, nem akartak kölcsönadni neki, amikor szüksége lett volna néhány millió dollárra.

A hangfelvétel után amerikai zsidó szervezetek egyértelmű antiszemitizmussal vádolták Jacksont, akinek 1995-ben is volt egy félreérthető megnyilvánulása:

They don’t care about us” című slágerében eredetileg olyan szöveget választott („Jew me, sue me… kick me, kike me.”), amely miatt bocsánatkérésre kényszerült.

A „Jew” szót az angolban a kifosztásra is szokták használni — nyilván antiszemita jelleggel –, a „kike” pedig egy szitokszó a zsidóságra.

Michael Jackson Izraelben.

Akkor — hangsúlyozva, hogy sok zsidó barátja és kollégája van — a művész azt nyilatkozta:

„Ez nem antiszemita szöveg, mert én nem vagyok rasszista. Sosem tudnék az lenni. Minden fajt szeretek.”

Az énekes kapcsolata a zsidósággal azonban összetettebb volt.

Itt van például Debbie Rowe, az énekes második felesége: Rowe első férje kedvéért tért be a zsidóságba, és már zsidó nőként szült két gyermeket az énekesnek, aki második férje volt.

Karrierje csúcsán Michael Jacksont imádták Izraelben is. Több mint 70 ezer rajongó őrjöngött érte, mikor Tel-Avivban, a Yarkon Parkban adott két koncertet is 1993 szeptemebrében. Több napos látogatásának egyik legérdekesebb momentuma az volt, amikor a sztár katonai egyenruhában szerette volna felkeresni az IDF katonáit.

Meglepetten kellett szembesülnie azzal az izraeli törvénnyel, hogy akár le is tartóztathatták volna a hivatalos egyenruha jogtalan viseléséért. 

Mivel a látogatása a zsidó újévre esett, a szokásnak megfelelően minden fővárosi pláza zárva volt. Ennek ellenére a sztár miatt külön kinyitották a legnagyobbat, és vélhetően nem bánták meg.

Lakosztálya bútorainak több mint felét ki kellett üríteni azért, hogy elférjenek azok a játékok, amelyeket az akkor 34 éves, bizarr szokásairól ismert énekes felvásárolt az áruházban.  

A Maszadára is ellátogató énekes furcsa kéréseivel és nagyszámú kísérőszemélyzetével teljes káoszt okozott Izraelben, ezzel együtt a sikeres koncert miatt senki nem neheztelt rá.

Szintúgy ismert, hogy Jackson volt a magyar-zsidó származású Uri Geller izraeli bűvész esküvőjén a tanú — noha jól elkésett az eseményről.

Ezek mellett közeli bizalmast talált Amerika egyik legnépszerűbb rabbijában, Shmuley Boteachban.

A híres és befolyásos rabbi több alkalommal is kiállt a különféle pedofil vádaktól idővel teljesen megrokkant énekes mellett, sőt még akkor is megvédte az énekest, amikor egyesek szélsőjobboldali nézetekkel vádolták.

Egy másik rabbihoz, Marvin Hierhez szintén érdekes esemény kötötte Jacksont.

Amikor Los Angelesben megnyílt a Tolerancia Múzeum, akkor Hier rabbi külön túrát vezetett az énekesnek.

A visszaemlékezések szerint a holokauszt történetét részletesen megismerő Jackson zokogva lépett ki a múzeumból, és még hetekig annak hatása alatt állt.

Michael Jackson – Heal The World (Official Video)

„Heal The World” by Michael JacksonListen to Michael Jackson: https://MichaelJackson.lnk.to/_listenYDThe „Heal The World” short film furthered Michael Jackso…

S jelentsen bárkinek bármit is az énekes munkássága és vitatott személyisége, „Heal the World” című dala mindenkit emlékeztethet Tikkun Olamra,

azaz a „világ meggyógyításának” judaizmusban is létező koncepciójára.

Világsztárok, akik betértek a zsidóságba

Mi a közös Elizabeth Taylorban, Marilyn Monroe-ban és Ivanka Trumpban?