Világsztárok, akik betértek a zsidóságba

Sávuot, a törvény elfogadásának ünnepe alkalmából szemlézünk azokból a hírességekből, akik hasonlóan elfogadták — és követik is — a judaizmust.

A Kveller magazin összeállításában olyan sztárokat sorolnak fel, akikről a mai napig sokan nem gondolnák, hogy betértek a zsidóságba.

Két, a múlt században híressé vált színésznő, Elizabeth Taylor és Marilyn Monroe is férjeik miatt tértek be a zsidóságba.

Mindkét nő elvált attól a párjától, akik miatt a judizmust választották, de különféle visszaemlékezések szerint megőrizték a zsidóságukat.

Elizabeth Taylor 27 évesen egy hollywoodi zsinagógában esett át a szertartáson, héber nevéül az Elishebát választotta — „Isten az esküm” — sőt, a Ráchelt is felvette. 2011-ben zsidó szertartás szerint temették el.

Elizabeth Taylor a Siratófalnál.

Monroe, akit Kennedy elnökhöz is szoros érzelmi szálak fűztek, a jeles drámaíró, Arthur Miller miatt vette fel a zsidóságot 1956-ban.

A világhírű szexikon élete végéig szeretettel őrizte Miller édesanyjától kapott zenélő menóráját.

Ugyan csak az 1950-’60-as évek különleges tehetségű előadója volt Sammy Davis Jr., aki a Kveller szerint egy 1954-es autóbaleset után talált rá a zsidó hitre: kórházi lábadozása során olvasta el Paul Johnson Zsidók története című könyvét.

A túlélés történeteiből olyan inspirációt merített magának, hogy kedvet kapott a betéréshez is.

„Mi az, hogy a hátrányos helyzetű? Nos, félszemű, néger zsidó vagyok”

— mondta állítólag Davis egy barátjának.

Sammy Davis Jr. – The Candy Man (1972)

Sammy Davis performs his big world-wide smash hit recording of „The Candyman” in this 1972 clip. The song was written by Leslie Bricusse and Anthony Newley …

A szórakoztatóipar hőskora után ugorjunk fél évszázadot, és lássuk a mai betért zsidó celebeket!

Vitathatatlan, hogy a nemzetközileg legismertebb közülük az amerikai elnök lánya, Ivanka Trump. Apja nagy befolyással bíró tanácsadójának, Jared Kushnernek feleségeként ma három gyermeket nevelnek vallásos szokások szerint otthonukban.

Ivanka 2005-ben talált rá a milliárdos családból származó Kushnerre, négy éven keresztül jártak, majd Kushner családjának némi kétkedése mellett végül 2009-ben egy ortodox rabbi segítségével tért be.

Ez azonban nem egyedi a Kushner-családban: Jared öccse tavaly vette el fehérnemű-modell kedvesét, Karlie Klosst.

A 26 éves hölgynek elmondása szerint élete egyik legnagyobb kihívása volt a szigorú és hosszú folyamat, amit a Kushner-szülők tőle is megköveteltek.

Karlie Kloss. Fotó: Instagram

Isla Fisher, a Sacha Baron Cohen — Borat felejthetetlen megtestesítője — kedvéért betért ausztrál színésznő kóser otthont vezet családjának. Mint mondta, a betérés során nem elnyert vagy elvesztett valamit, pusztán a helyzet megéléséről, elfogadásáról volt szó.

„A judaizmus egy gyönyörű vallás. Hetente van sábesz, ami olyan, mint ha minden pénteken buliznánk. Része lehetsz ennek a csodának, egy kultúrába épült vallásnak”

— fogalmazott egy televíziós műsorban a komikus Natasha Leggero, aki katolikusként született, az amerikai magazin szerint pedig csodás zsidó anya lett belőle.

Leggero is egy komikusért, az ortodox környezetben felnőtt Moshe Kasher miatt tért be, mindössze 19 órás felkészítő tanfolyam után. Annyira magáénak érzi új hitét, hogy névjegykártyáját is ennek szellemében készítette el:

https://www.instagram.com/p/BuIcnNagwI_/

Ugyancsak a katolikusok táborát hagyta ott a zsidóságért Jenna Jameson, akit felnőtt filmjeinek rajongói talán ismerhetnek. Jameson egy izraeli üzletember miatt nem csak betért, de korábbi szakmáját is elhagyta.

A hölgyről, aki a közösségi médián több alkalommal is szembesült antiszemita támadásokkal, már a Neokohn is írtkorábban.

A zsidó ex-pornósztár kikelt az abortuszmozgalom ellen

Jenna Jameson a demokraták abortuszpárti lépéseit kritizálta a közösségi médiában.

A Kveller összeállításának végén ismét egy a párja miatt judaizmust választott színésznő szerepel.

Zooey Deschanel, a New Girl főszereplője producer szerelmét, Jacob Pecheniket követte hitében, két éve gyermeket is vállaltak, aki hagyományőrző nevelést kap.