Izraelben kevesebben oltásellenesek, mint Európában

Egy új nemzetközi tanulmány szerint az izraeliek több mint háromnegyede, 76 százaléka biztonságosnak tartja a védőoltásokat, ez magasabb, mint az európai átlag – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből.

A londoni The Wellcome Trust 140 országból több mint 140 ezer embert interjúvolt meg, így derült ki, hogy a megkérdezettek 79 százaléka „valamennyire” vagy „határozottan” egyetért az oltások biztonságos voltával, míg 7 százalékuk ugyancsak „valamennyire” vagy „határozottan” ellentétes véleményen van.

A válaszok azonban erősen korosztály-függők: míg a 15-29 és a 30-49 évesek háromnegyede biztonságosnak nevezte a védőoltásokat, ezt az 50 év felettieknek már csak 41 százaléka osztotta.

Izraelben is egyre több a kanyarós megbetegedés

Egyre job­ban ter­jed a kanyaró az Európán kívüli or­szá­gok­ban is. A WHO felszólította Európa 53 országát, hogy fokozza a betegséggel szembeni erőfeszítéseit.

Megoszlanak a vélemények jövedelemszint alapon, régiónként is: az észak-amerikaiak 72, az észak-európaiak 73 százaléka fejezte ki bizalmát az oltásokkal szemben, de Nyugat-Európában ez az arány csupán 59 százalék, Kelet-Európában pedig csak 50 százalék. Ezzel szöges ellentétben a dél-ázsiaiak 95 százaléka, a kelet-afrikaiak 92 százaléka bízik az oltásokban.

Az oltásokkal szemben egyébként a franciák a legszkeptikusabbak, derül ki a globális felmérésből:  itt a megkérdezettek egyharmada nem bízik az oltásokban.

Mumpsz terjed Izraelben

Egy középiskola számos tanulója megkapta a vírus elleni oltást közép-izraeli Modi’in-ben, miután több társuk is mumpszos lett.