Izraelben is egyre több a kanyarós megbetegedés

Egyre job­ban ter­jed a kanyaró az Európán kívüli or­szá­gok­ban is. A WHO felszólította Európa 53 országát, hogy fokozza a betegséggel szembeni erőfeszítéseit.

Egész Európában, továbbra is rohamosan terjed a kanyaró, 2018-ban megháromszorozódott a megbetegedések száma a kontinensen –derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodája által most közzétett adatokból.

Tavaly 82596 kanyarós esetet jegyeztek fel, ez az elmúlt évtizedben mért legmagasabb számadat. Hetvenketten belehaltak a betegségbe, és a betegek több mint fele kórházba került. Az esetek többségét Ukrajnából jelentették, de sok volt a beteg Szerbiában, Izraelben, Franciaországban, Olaszországban, Oroszországban, Albániában és Romániában is.

A fenti esetekkel szemben Magyarországon viszont nyoma sincs a kanyarónak. Ez a magas átoltottságnak köszönhető, annak, hogy nálunk kötelező és ingyenes a védőoltás. A szakemberek 98 százalékosnak tippelik a magyar átoltottságot, így védett sziget vagyunk Európában. A WHO célul tűzte ki mindenütt a magyarhoz hasonló átoltottságot.

Romániában az oltás beadását tömegesen kezdték megtagadni 4 éve, amikor az oltásellenesség divatba jött, így ma már 80 százalék alatt van az átoltottság.  2017-ben törvényben akarták kötelezővé tenni az oltás beadatását, de tiltakozó mozgalmak indultak, így most sem kötelező, de aki kéri, annak ingyenes.

Szlovákiában kötelező az oltás, húsz évig nem is fordult elő a kanyaró, viszont tavaly voltak megbetegedések. Kiderült, hogy Angliából hazaköltöző család beoltatlan gyerekekei terjesztették a kórt.

Csak Kárpátalján az év eleje óta 2238 esetet regisztráltak. 2018-ban nyolcan haltak meg Ukrajnában kanyaró miatt, közülük hat gyerek. Tavaly hiánycikk lett az oltóanyag, a magyar kormány 44 ezer adag vakcinát ajándékozott Kárpátaljának.

Ausztriában nem kötelező, de ingyenes a védőoltás, ennek ellenére tavaly 80 megbetegedést regisztráltak.

A WHO felszólította Európa 53 országát, hogy fokozza a betegséggel szembeni erőfeszítéseit. Az Európai Oltási Terv kidolgozói szerint ideje lenne létrehozni egy EU-s oltási könyvet és nyilvántartást.

A WHO leszögezte abban, hogy a kisgyermekek átoltottsága világszerte csökken, jelentős szerepe van a terjedő oltásellenességnek.

A betegségnek Európán kívül is voltak halálos áldozatai. Amerikában is küzdenek a járvánnyal, ami Washingtonból indult és több megyére átterjedt, ahol a gyerekek többsége nem kapott védőoltást.  Madagaszkáron és a Fülöp-szigeteken is voltak halálos áldozatok, ezért oltási kampányt indítottak.