Mumpsz terjed Izraelben

Az izraeli egészségügyi minisztérium közölte a szülőkkel, hogy legalább egy gyereket mumpsszal diagnosztizáltak, és több társuk is a betegség jeleit mutatja a Maccabim Reut középiskolában, a közép-izraeli Modi’in-ben – írja az Arutz Sheva.

Szerdán érkeztek meg az egészségügyi minisztérium munkatársai a középiskolába, hogy beoltsák azokat a diákokat, akiket érinthet a fertőzésveszély.

A szakemberek felhívták a diákok figyelmét a gyakori kézmosás fontosságára, és hogy ne igyanak egymás után.

A város polgármestere szerint folyamatos kapcsolatban vannak a minisztérium szakembereivel és a körzeti orvossal, és a javaslataik szerint járnak el. Az iskola oktatói pedig a családokkal tartják a kapcsolatot. Jelenleg több diák is kezelés alatt áll, többen pedig már majdnem kigyógyultak.

A mumpsz egy vírusos fertőző betegség. Általában néhány napos lázzal, fejfájással, izomfájdalommal, fáradtsággal és étvágytalansággal kezdődik. Ezután a legtöbb embernek nyálmirigy-duzzanata lesz. Ez okozza az arc és az állkapocs duzzanatát.

mumpsz vírus      fotó: Wikimedia Commons

A vírus leginkább olyan emberek, főleg gyerekek között terjed, akik szoros kapcsolatban állnak, vagy megosztják egymással a poharat, evőeszközt, egymás után isznak egy palackból, vagy akár csapatsport közben.

Köhögéssel, tüsszentéssel, a fertőzött beteg orrának, szájának megérintésével is terjed. Előfordul, hogy a mumpsz okozta duzzanat csak az egyik oldalon jelenik meg, majd idővel a másik oldalon is.

A vírus ellen beoltott ember is elkaphatja a betegséget, esetükben azonban várhatóan enyhébbek lesznek a tünetek – közölte az izraeli egészségügyi minisztérium.