Yuval Noah Harari: az EU nélkül egy román–magyar háború is kitörhetne

Az európaiak ma a történelem legbékésebb időszakát élik, mégis ritkán gondolnak a békére, mivel azt egy közhelyes dolognak tartják – véli világhírű izraeli történész a Krónika.ro szerint.

Meghökkentő megállapítást tett a kelet-európai viszonyokról, ezen belül is a román–magyar kapcsolatokról Yuval Noah Harari izraeli történész, író. A jeruzsálemi Héber Egyetem Történettudományi Intézetének oktatóját a Dilema Veche hetilap újságírójával beszélgetett, akinek az európai demokráciák állapotát firtató kérdésre azt felelte:

sokszor egy szakadék választja el a várakozásokat a valóságtól, s ez különösen így van olyan forradalmak idején, mint amilyenek Európa e térségében zajlottak a kommunizmus megdöntésekor. Szerinte ezeket a várakozásokat rövid idő alatt lehetetlen megvalósítani, ami az emberek illúzióvesztéséhez vezet.

Az izraeli egyetemi oktató Sapiens, a Homo Deus és 21 lecke a 21. századnak című műveivel a világ egyik legismertebb gondolkodójává vált mára. Sapiens című könyvét negyvenöt nyelvre fordították le, s közel másfél millió példányban kelt el.

Mint a világhírű történész fogalmazott, a boldogság nem feltétlenül a külső feltételektől függ, hanem annak függvénye, hogy mire vágysz, s mid van.

„Az európaiak ma a történelem legbékésebb időszakát élik. De az emberek csak ritkán gondolnak a békére, mivel azt egy közhelyes dolognak, nem valamiféle drága ajándéknak tartják, amit nehezen szereztek meg. Elsősorban a gazdasági nehézségekre összpontosítanak, hiszen a békét természetes állapotként fogják fel. Ha az Európai Unió összeomlana, a háborúk kitörésének lehetősége újra megjelenne. Elképzelhető lenne egy konfliktus Magyarország és Románia között”

– mondta a történész, aki májusban a magyar fővárosban is megfordult, és előadásának témája a nacionalizmus volt. Mint akkor hangsúlyozta, a nacionalizmust szerinte nem szabad egyfajta „abszolút gonosznak” tekinteni, hiszen a szélesebb összetartozásra való emberi törekvés fontos vívmánya.

A nacionalizmust is méltatta a CEU-n az izraeli sztártörténész

A nacionalizmusnak napos oldala is van — érvelt Yuval Noah Harari a Közép-Európai Egyetemen.