Ezért tett ma a Google a nyitóoldalára falafelt

A Google Doodle magyarázata szerint ez az étel a legjobb, ami a csicseriborsóval történhet – természetesen a hummusz mellett. Mi összeszedtük a legkülönlegesebb tulajdonságait. 

Ma van a falafel ünneplésének napja – legalábbis ezt jelentették be a Google Doodle segítségével, a keresőoldalon látható logó speciális változatán, ami mindig valamilyen meglepetéssel készül a felhasználók számára. Hogy miért is ma, az nem derül ki a leírásból, az viszont igen, hogy

a világ eddigi legnagyobb falafel golyója Jordániában készült, csaknem 74.8 kilogrammot nyomott és elérte a 152 centimétert.

A különleges nap alkalmából mi is összegyűjtöttük a finomság 5 legmenőbb tulajdonságát a Heavy. segítségével, hogy kedvet csináljunk a fogyasztásához:

Libanoni szakács egy 2010-es falafel fesztiválon, ahol Guiness-rekordot döntött a felszolgált étel mennyisége. (Kép: Heavy.com)

1. Bármivel fogyasztható.

Ezek az ízletes sült csicseriborsó golyók nyári salátákhoz, mártogatósokhoz, pitába töltve vagy hummuszhoz is tökéletes választást jelentenek.

Íme, egy tökéletes recept videóval a hummusz nemzetközi napjára

2012 óta május 13. minden évben egyet jelent a hummusz ünnepével.

2. Még mindig vitatott a származása, de a legtöbbek szerint Egyiptom ajándékozta meg a Földet az ötletével.

Habár több arab ország is sajátjának érzi, és Izraelben is a konyha alapételévé vált, az a legvalószínűbb, hogy Egyiptomból származik. Feltehetően az észak-afrikai országban élő kopt keresztények „találták fel” az ünnepek idején, amikor húsböjtöt tartottak.

3. Izraelben nemzeti ételként tekintenek rá.

A származása körüli viták ellenére bizony a zsidó államban a legtöbben nagyon is magukénak érzik a falafel golyókat. Szinte minden utcában kaphatóak, és mindenki rajong értük. Az 1950-es években jemeni zsidók tették népszerűvé, és állítólag az Egyesült Államokban élőkkel is izraeliek ismertették meg a ’70-es évek idején.

4. A palesztinok szerint az Izraeliek ellopták a falafelt.

A kérdéskör tisztázása után a közel-keleti béke megvalósulása egész biztosan gyerekjáték lesz.

5. Mindenhol kapható.

Mára teljesen elterjedt, és az ízére szinte minden kontinensen ráéreztek már. A világ több pontján is termesztenek csicseriborsót, a készletek legnagyobb része jelenleg Indiából származik.

How to Make Falafel – Traditional Recipe and Method

Learn to make Tori Avey’s recipe for Middle Eastern chickpea falafel in this step-by-step video. Recipe and instructions can be found here: https://toriavey….