Nagypapája 80 éve elmenekült Németországból, most ő is alijázni kényszerül

Liam Rückert folyamatos antiszemita támadások érték hazájában, legutóbb azzal is megfenyegették, hogy nem fog élve hazajutni az osztálykirándulásról.

Kilenc hónappal ezelőtt kényszerült új élet reményében elhagyni berlini otthonát Liam Rückert.

Ahogy nemrég cikkünkben is beszámoltunk róla, több német diáktársához hasonlóan a fiú folyamatos fenyegetéseknek volt kitéve zsidó származása miatt az iskolában. Korábban is vonzotta, és 16 évesen végül úgy döntött, hogy Izraelbe menekül az állandó veszélyek elől.

A zsidóknak nincs jövője Németországban – mondják ott élő zsidó diákok

Egyre több zsidó fiatal vándorol ki Izraelbe, mert nem érzik magukat biztonságban a sorozatos antiszemita támadások miatt.

Az ő német gimnáziumi osztályában hangzott el a mondat egy muszlim diáktársától, amikor a közel-keleti helyzetről beszélgettek az órán, hogy

„ha lenne zsidó tanuló az osztályban, megölném.”

Mint utólag elmondta édesanyjának, a pohár egy osztálykirándulás előtt telt be nála. Római utat tervezve a társaitól azt a fenyegetést kapta, hogy sosem fog visszatérni otthonába, ezért nem mert elmenni az osztállyal.

Végül Liam egy tel-avivi iskolában kapott „menedéket”, és nagypapájához, Issak Munveshez hasonlóan maga mögött hagyta Európát.

„A fiam kénytelen volt elhagyni Németországot, 80 évvel a nagyapja után — és ugyanabból az okból kifolyólag, az antiszemitizmus miatt”

— szólalt meg az ügyben a fiú édesanyja.

„Túl szörnyű, hogy mindez újra megtörténik a szemeink előtt”

— tette hozzá egybehangzóan azokkal a statisztikákkal, amik a Németországban jelentkező antiszemitizmusról szólnak. A berlini Research and Information Center for anti-Semitism (RIAS) antiszemitizmus-figyelő szervezet felmérése szerint tavaly a német fővárosban 150%-kal nőtt a zsidók elleni erőszakos atrocitások száma.

Mint arra nemrég a Jewish Telegraphic Agency összeállítása is utalt, a támadások mögött sokkal nagyobb arányban állhatnak muszlim elkövetők, mint azt a német rendőrség bevallja.

Antiszemita erőszakhullám Berlinben

Tavaly a német fővárosban 150%-kal nőtt a zsidók elleni erőszakos atrocitások száma.