Újra zsidó fesztivál volt Łódź-ban

Évtizedek után először rendeztek zsidó tematikájú kulturális fesztivált a lengyel zsidóság egyik egykori központjában.

Annak ellenére, hogy a fiatal lengyelek ezreinek a szülei, nagy- vagy akár dédszülei kényszerültek évtizedeken keresztül rejtegetni zsidó identitásukat, a kommunizmus bukása óta Lengyelországban a zsidóság újjászületésének lehetünk tanúi, és örülünk annak, hogy ezt ünnepelhetjük

idézi Michael Freundot, a Shavei Israel alapítóját a Vos Iz Neias? honlap.

Az izraeli szervezet közreműködésével a múlt heti Sávuot ünnep apropóján megvalósult Nyugalom fesztiválra a Varsótól délre fekvő nagyvárosban került sor, ott, ahol a XIX. század során, az elsősorban a textiliparban tevékenykedő zsidók nagy számban és megbecsültségben élhettek.

Több mint 200 ezer zsidó élt 1939-ig a városban, ahol a világhírű zongorista, Arthur Rubinstein is született.

Fotó: nagy sajtónyilvánosságot kapott a fesztivál Łódź-ban

Łódź városának gyakorlatilag a világháború óta nem volt önálló zsidó tematikájú kulturális rendezvénye. A nácik a városban állították fel az egyik legnagyobb lengyel gettót, amelyben több tízezren pusztultak el az évek során.

Azokat pedig, akik túlélték a gettót, koncentrációs táborokba szállították.

A mostani, a Tóraadás ünnepének időpontjához időzített fesztiválon koncertet, filmvetítést, közös főzőiskolát és tanulást is szerveztek a résztvevőknek. 

A jelenleg is „próbaszakaszában lévő” zsidó-lengyel párbeszéd és kölcsönös elfogadás folyamatának egyébként sajátos gellert adott egy, az ünnep végével egyidőben rendezett sportesemény. Varsóban a lengyel futballválogatott Európa-bajnoki selejtezőn fogadta Izrael csapatát.

A hazaiak fölényes diadalát a Lengyel labdarúgó-szövetség — amely egyébként figyelmes gesztussal „melegített” a meccsre — ugyanis meglehetősen sajátságosan kommentálta.

Pogromként ünnepelte Izrael feletti győzelmét a lengyel futballszövetség

Mi ütött mostanában a lengyelekbe?