A varsói gettó mártírja előtt tisztelegnek Lewandowskiék

A lengyel futballválogatott első hivatalos nemzetközi gólját szerző Jozef Klotzra is emlékeznek a hétfői lengyel-izraeli mérkőzésen, amely egy érdekes sportdiplomáciai lépésnek is beillik.

A jövő évi Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatának egyik rangadóját rendezik Varsóban hétfő este, ahova több száz izraeli drukkert is várnak. A hibátlan mérleggel, három mérkőzésből, három győzelemmel álló hazai válogatott a szintén remekül szereplő zsidó állam nemzeti csapatával küzd a G-csoport elsőségéért.

A két csapat sporteseményén kívül ezúttal sokkal többről lesz szó a lengyel fővárosban. 

Nemcsak az elmúlt hónapokban több alkalommal is diplomáciai vihart kavart nyilatkozatok miatt – lengyel-zsidó történelmi emlékezetpolitika, botrányos V4-ek elmaradt jeruzsálemi találkozója, felháborító antiszemita felhangok az EP-választási kampányban – vetül most több figyelem a két állam labdarúgóinak találkozójára.

Fotó: 1922, a lengyel nemzeti válogatott (Twitter)

A lengyelek a találkozó előtt szeretnének megemlékezni arról a futballistáról, aki Maccabi Varsó csapatában is szerepelve 1922-ben a lengyel nemzeti válogatott első hivatalos gólját szerezte Svédország ellen. Alig 20 évvel később, sok tízezer más zsidóval együtt a varsói gettóban vesztette életét. 

Jozef Klotzról sporttörténészek nem állítják, hogy a jelenlegi legnagyobb sztárjuk, Robert Lewandowski képességeivel vagy hírnevével vetekedhetne. Azonban tény, a múltjukat fontosnak érző lengyelek most egy különlegesen kiélezett politikai hangulatban váratlan gesztusra szánták magukat.

A The Jerusalem Post híradása szerint a mai válogatott tagjai egy szignójukkal ellátott lengyel válogatott mezzel kívánnak kedveskedni Klotz az eseményre Izraelből meghívott egyik rokonának.

A Lengyel Futball Szövetség főszervezésében a jövőhéten Klotz és más zsidó származású lengyel futballistára emlékező kiállítás is nyílik Varsóban a TSKZ zsidó kulturális klubban.

„Ha nincs a holokauszt, az Aranycsapat akár világbajnok is lehetett volna”, véli David Bolchover brit író

Ha nincs a holokauszt, az Aranycsapat világbajnok lett volna — állítja David Bolchover angol író.