Belehúzott az urándúsításba Irán

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, a perzsa állam beváltotta fenyegetéseit és jelentősen növelte dúsítási tevékenységét.

Az ügynökség korábban aggodalmának adott hangot, hogy az Irán nukleáris tevékenységével kapcsolatos feszültségek növekedni fognak Teherán bejelentése után, miszerint részben kilépnek a 2015-ös nagyhatalmakkal kötött atomalkuból. Ezúttal a feszültségek mérséklésére intette a feleket.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Yukiya Amano, az IAEA vezetője nem volt hajlandó részletekbe menni Irán jelenlegi urándúsítási rátáját illetően.

„A rezsim vezetői napi szinten fenyegetnek Izrael elpusztításával. Irán próbálja megvetni lábát katonailag Szíriában, a mai jelentés szerint pedig felgyorsítja atomprogramját”

— nyilatkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn az IAEA beszámolóval kapcsolatban.

„Megismétlem: nem fogjuk megengedni, hogy Irán olyan atomfegyvereket fejlesszen ki, amik minket és az egész világot veszélybe sodorják”.

Május 8-án — egy évvel Trump elnök bejelentése után, hogy Amerika kilép az atomalkuból, és visszaállítja az Iránnal kapcsolatos szankcióit — Roháni elnök bejelentette, hogy Irán részben visszavonul az egyezményből, és a következő két hónapban további lépéseket is tesz, amennyiben a szankciókat nem csökkentik radikálisan.

Zaríf: Európa újítsa meg gazdasági kapcsolatait velünk, vagy „viselje a következményeket”

Az iráni külügyminiszter az európai hatalmakkal kapcsolatos frusztrációjának adott hangot, mivel szerinte csak Irán fáradozik az atomalku megmentésén egyedül.