Belehúzott az urándúsításba Irán

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, a perzsa állam beváltotta fenyegetéseit és jelentősen növelte dúsítási tevékenységét.

Az ügynökség korábban aggodalmának adott hangot, hogy az Irán nukleáris tevékenységével kapcsolatos feszültségek növekedni fognak Teherán bejelentése után, miszerint részben kilépnek a 2015-ös nagyhatalmakkal kötött atomalkuból. Ezúttal a feszültségek mérséklésére intette a feleket.

Austria: IAEA Director calls for dialogue to reduce US-Iran tensions

Subscribe to our channel! rupt.ly/subscribeIran’s commitment to the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) is essential and dialogues should be put into …

Yukiya Amano, az IAEA vezetője nem volt hajlandó részletekbe menni Irán jelenlegi urándúsítási rátáját illetően.

„A rezsim vezetői napi szinten fenyegetnek Izrael elpusztításával. Irán próbálja megvetni lábát katonailag Szíriában, a mai jelentés szerint pedig felgyorsítja atomprogramját”

— nyilatkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn az IAEA beszámolóval kapcsolatban.

„Megismétlem: nem fogjuk megengedni, hogy Irán olyan atomfegyvereket fejlesszen ki, amik minket és az egész világot veszélybe sodorják”.

Május 8-án — egy évvel Trump elnök bejelentése után, hogy Amerika kilép az atomalkuból, és visszaállítja az Iránnal kapcsolatos szankcióit — Roháni elnök bejelentette, hogy Irán részben visszavonul az egyezményből, és a következő két hónapban további lépéseket is tesz, amennyiben a szankciókat nem csökkentik radikálisan.

Zaríf: Európa újítsa meg gazdasági kapcsolatait velünk, vagy „viselje a következményeket”

Az iráni külügyminiszter az európai hatalmakkal kapcsolatos frusztrációjának adott hangot, mivel szerinte csak Irán fáradozik az atomalku megmentésén egyedül.