Zaríf: Európa újítsa meg gazdasági kapcsolatait velünk, vagy „viselje a következményeket”

Az iráni külügyminiszter az európai hatalmakkal kapcsolatos frusztrációjának adott hangot, mivel szerinte csak Irán fáradozik az atomalku megmentésén egyedül.

Zarif ismét leszögezte, hogy Teherán továbbra is követi a korábban lefektetett tervét az atomdúsító programjának folytatására nézően, amennyiben az őket sújtó szankciókat nem törlik el a következő napokban.

A külügyminiszter várhatóan a héten fogadja Heiko Maas német külügyminisztert, hogy megpróbálják diplomáciai úton rendezni a Nyugat és Irán között kialakult feszültségeket.

„Mi, európaiak meg vagyunk győződve arról, hogy a bécsi atomalku fenntartása minden erőfeszítést megér”

— nyilatkozta Maas vasárnap egy terven kívüli bagdadi megállója során.

„Az európaiak nincsenek olyan pozícióban, hogy kritizálják Iránt azokon a területeken, amik nem kötődnek az atomalkuhoz…Európa és a Nyugat politikája nem járt eredményekkel, csak pusztulással a régióban”

— állította Zarif külügyminiszter.

„Néhány ország, köztük Németország is, felfüggesztette a fegyvereladásait Szaúd-Arábiának, hogy ne bombázhassa a jemeni népet, de más országok nem tettek így”

— folytatta Zarif, Franciaországra utalva.

Az iráni külügyminiszter nyilatkozata napokkal azután jött, hogy Emmanuel Macron francia elnök Donald Trumppal tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta, országa osztja az Irán regionális stabilitásra néző fenyegetésével kapcsolatos amerikai aggodalmakat.

A JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action, röviden és tömören: iráni nukleáris atomalku) többi partnerországa eddig elvi alapon elutasította az iráni szankciók visszaállítását, de a reálpolitika változtathat a status quo-n.

Élesedő Washington-Teherán konfliktus – mi áll a háttérben?

A konfliktus hátteréről Dr. Sárközy Miklós Közel-Kelet szakértőt kérdeztük.