Alig alakult meg a fekete-zsidó együttműködési csoport, máris támadják — palesztin részről

Fekete-zsidó törvényhozói csoport (caucus) alakult az Egyesült Államok kongresszusában, amit heves kritikával fogadott Linda Sarsour palesztin-amerikai feminista aktivista — írja a Jerusalem Post.

Mind republikánus, mind pedig demokrata oldalról is részt vesznek abban a törvényhozási csoportban, mely fekete és zsidó képviselőket tömörít, s mely a fehér nacionalizmus veszélye ellen akar fellépni az amerikai törvényhozásban.

A csoport elsősorban azzal került a hírekbe, hogy tagja lett Ilhan Omar demokrata képviselőnő, akinek rendszeres antiszemita és Izrael-ellenes megjegyzéseivel lapunk is többször foglalkozott.

A képviselőnő azt írta Twitter-oldalára, hogy a csoport a „fehér nacionalizmus veszélye” ellen fog dolgozni, ami egyaránt tör a muszlim, fekete és zsidó amerikaiak ellen.

A törvényhozói csoport egyébként olyan politikusokat is tömörít, mint Lee Zeldin republikánus zsidó kongresszusi tag, aki mindig Izrael-barát állásfoglalásokat tett, és aki egyébként a múltban többször is kritizálta Omárt.

Mindez nem nyerte el Linda Sarsour ismert palesztin-amerikai feminista aktivista tetszését, aki több Twitter-üzenetben is a törvényhozói csoportot támadta.

Egyik üzenetében Debbie Wasserman Schultz zsidó demokrata képviselőnőről írt, amiért a Donald Trumpot kritizáló feminista menetet, a Women’s Marchot [Nők Menetét] — melynek Sarsour egyik fő szervezője volt — nem támogatta, ám a törvényhozói csoporthoz csatlakozott.

Mint Sarsour írta,

„Látom, hogy [Debbie Wasserman Schultz] nem akart a Nők Menetén részt venni, mert szerinte az »elfogult« volt, de nem okoz neki problémát, hogy Lee Zeldin szövetségese legyen, aki egy ismerten arabellenes, palesztinellenes, muszlimellenes fanatikus, és aki egy fekete-muszlim kongresszusi képviselőnőt is támadott. Tudjuk, mi az igazság. Ez [a csoport] egy vicc”.

A Zeldinnel szembeni „vádakra” Omar is reagált, úgy fogalmazva Twitter-oldalán, hogy

„csak, hogy egyértelmű legyen: az, hogy csatlakoztam a törvényhozói csoporthoz, és hogy egyesíteni akarom közösségeinket a fehér felsőbbrendűség veszélye ellen, nem jelenti azt, hogy elfogadom Zeldin szélsőségességét! Linda kritikájának van alapja, de remélem, hogy Zeldin tanulni fog és meg fog változni”.

Zeldin így reagált Omar Twitter-üzenetére:

„ez az új csoport egy pozitív, pártokon felül álló kezdeményezés, melynek célja, hogy két csoport között hidakat építsen. Legyél segítőkész, pontos és jobb. Az egységért küzdjél, és ne próbálj megosztani és mérgezni minket, mint ezzel a legutóbbi, személyeskedő támadással. Ez az ügy fontosabb, mint mi, és jobbnak kell lennünk ennél”.

Ilhan Omar legutóbb azzal váltotta ki az amerikai zsidó közösségét haragját, hogy az „izraeli megszállást” és „igazságtalanságot” nevezte meg a közel-keleti konfliktus fő okaként.

Izraelt támadja, a terrort igazolja két ismert demokrata politikus

Ilhan Omar és Rashida Tlaib szerint az „izraeli elnyomás”, az „igazságtalanság” az oka az egésznek, ráadásul a világ „dehumanizálja” a palesztinokat.