Megerősítette női erkölcsrendészetét Irán

A hat fős osztagok a szigorú iszlám törvények betartását ellenőrzik az utcákon, helytelen öltözetért pénzbírságra, és két hónapos börtönbüntetésre számíthatnak a „rajtakapott” nők.

Irán a hírek szerint 2000 úgy rendőregységgel bővítette erkölcsrendészeti akciócsoportját, illetve egy kísérleti programot is életbe léptetett az iráni nők fejkendőviselésének megfigyelésére, mivel az iszlám köztársaság törvényei szigorúan megszabják annak feltételeit a köztereken.

A programról a The British Telegraph adott hírt. Az északi Gilan körzetben hatfős női osztagok fogják szóban és tettekkel is szankcionálni a hidzsábot helytelenül viselő nőket.

Az új egységek tisztjei felhatalmazást kaptak arra, hogy az iszlám dresszkódot megsértő nőket letartóztassák. A hatóságok ezek után általában pénzbírságot vetnek ki rájuk, illetve akár két hónapos börtönbüntetéssel sújthatják őket.

Az iszlám öltözködési törvények szerint a nők csak az arcukat, kezeiket és lábfejeiket mutathatják nyilvánosan, a testük többi részét visszafogott színű ruházattal kell elfedniük.

Naszrin Szotude iráni emberi jogi ügyvédet a múlt hónapban hét éves börtönbüntetésre ítéltek a hidzsáb-törvény ellen tiltakozó nők jogi képviseletéért.

Mindeközben Teherán tíz napos razzia során 547 éttermet és kávézót záratott be, mivel azok nem tartották be az „iszlám alapelveit”, nyilatkozta a főváros rendőrfőnöke szombaton. Szintén ugyanazon a napon a teheráni bíróság elnöke felszólította az iráni állampolgárokat, sms-ben tegyenek jelentést ha olyan „erkölcstelen viselkedést” tapasztalnak, mint „hidzsáb az autóban”, „nemileg vegyes táncparti”, „erkölcstelen Instagram tartalom.”

Nők szabadságáért harcoló ügyvédnőt ítéltek el Iránban

Hét év börtönbüntetésre ítélte az iráni bíróság a fejkendő viselésének megtagadásáért perbe fogott nők védőjeként ismertté vált Naszrín Szotudeh ügyvédnőt.