Friedman: Izraelnek joga van Júdea és Szamária egyes részeit annektálni, de nem az egészet

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete, David Friedman a béketerv kapcsán a The New York Times-nak tett nyilatkozatában állt ki a zsidó állam vitatott területekhez fűződő jogai mellett.

„Bizonyos körülmények között úgy gondolom, Izraelnek joga van megtartani Ciszjordánia egyes részeit, de valószínűtlen hogy az egészet,”

– jelentette ki Friedman a szombaton megjelent interjúban, tovább mélyítve Donald Trump amerikai elnök kormánya és a palesztinok közötti konfliktust.

Saeb Erekat vezető palesztin tisztviselő Twitteren adott hangot felháborodásának, mondván, Friedman megjegyzései

„elegendő háttérinformációt biztosítanak mindenki számára, hogy ne vegyen részt a Manama találkozón: Elképzelésük a megszállt terület elcsatolásáról, a nemzetközi jog szerinti háborús bűncselekmény.”

A Gázai övezetet irányító Hamasz terrorszervezet Nemzetközi Kapcsolatok Irodájának tagja, Basem Naim pedig kijelentette, az amerikai nagykövet nyilatkozata “a szélsőséges amerikai vezetés romboló gondolkodását,” tükrözi.

Az áprilisi izraeli választásokat megelőző napokban Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy amennyiben győz, szándékában áll fokozatosan kivetni az izraeli jogot az összes településre, és reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja ebben.

A teljes cikk itt olvasható.

Választási győzelme esetén Netanjahu annektálná a júdea-szamáriai zsidó településeket

Az izraeli miniszterelnök kampányt indított, hogy a kis jobboldali pártok szavazóit megnyerve elérje, hogy a választások után Reuven Rivlin elnök a Likudot kérje fel kormányalakításra.