Irán véres arab lázadásokat akar kirobbantani Izraelben?

Irán arra készülhet, hogy felfegyverezze a júdeai és szamáriai („Nyugati Part”) arabokat, így provokálva ki véres zavargásokat Izrael ellen — írja az Israel Hayom.

Egy jelentés, melyet a Jerusalem Center for Public Affairs kutatóintézet közölt szerdán iráni vezetők nyilatkozatait foglalja össze, melyek egy véres felkelés kiprovokálásáról szólnak Júdea és Szamária területén.

Az iráni Forradalmi Gárda korábbi parancsnoka, Yahya Rahim Safavi, aki jelenleg Ali Khamenei legfelsőbb vezető biztonsági tanácsadójaként szolgál, arról beszélt múlt héten, hogy a palesztinok támogatása az iszlám forradalom alapvető elve, és addig fog történni, amíg a „cionista rezsim” el nem pusztul.

Hamász-harcosok Al-Kasszám rakétákkal.

Safavi méltatta a palesztinok feljavított fegyverarzenálját, és aláhúzta, hogy a fejlettebb fegyverek előállításának „áldott” folyamata továbbra is zajlik.

Az iráni katonai vezető úgy fogalmazott, hogy a múltban a palesztinok kövekkel és botokkal harcoltak Izrael ellen, mára viszont már annyi rakétájuk van, hogy „bármilyen izraeli támadásra” képesek felelni.

Safavi utalt Khamenei friss nyilatkozataira, melyekben expliciten arra szólított fel, hogy a júdeai és szamáriai arabokat is úgy kell felfegyverezni, mint ahogyan a gázai övezet palesztinjai is fel vannak fegyverezve.

A legfelsőbb vezető arról is beszélt, hogy a júdeai és szamáriai arabok fegyverrel való ellátása jelenleg is zajlik.

Khamenei úgy fogalmazott, hogy

„a fegyveres, szent dzsihád ma már népszerűbb, mind Gázában, mind pedig a Nyugati Parton”.

Safavi ehhez azt tette hozzá, hogy

„egyre több jelét látni annak, hogy a cionista rezsim el fog tűnni a régióból”, véleménye szerint a következő 25 évben.

Az izraeli lap emlékeztet, hogy Khamenei már 2014-ben is arról beszélt, hogy

„a Nyugati Partot ugyanúgy fel fogjuk fegyverezni rakétákkal, mint Gázát, és a cionista rezsim biztonsága napról napra romlani fog”.

A Hamász érdeke a gázai konfliktus fenntartása

A terrorszervezet a Gázával szembeni embargó enyhítését, valamint legitimációt és fő riválisa, a PFSZ feletti növekvő befolyást reméli az erőszak prolongálásától.