Netanjahu: a szunnita arab államok lehetnek a béke kulcsai

Az izraeli miniszterelnök szerint bizonyos arab államok gyorsabban haladnak Izrael elismerése felé, mint a palesztinok.

„Nem ellenségüknek tekintik többé Izraelt, hanem nélkülözhetetlen szövetségesnek az Irán elleni harcban, sőt, azt mondanám, még országaik technológiai fejlődésében is”

— nyilatkozta Netanjahu az American Jewish Committee igazgatójával, David Harrisszel folytatott beszélgetése során.

„Az arab országok sok szempontból gyorsabban haladnak, mint a palesztinok… A palesztinok igyekeznek megfúrni a formális békéhez vezető normalizálódási folyamatot”

— tette hozzá az izraeli miniszterelnök.

Netanjahu állításával, miszerint valószínűbb, hogy a szunnita arab államok vezetik a palesztinokat el a békéig Izraellel, nem fordítva, megfordította a a béketeremtésre irányuló évtizedes hagyományt.

„Nem fog azonnal megtörténni, de lépésről lépésre elvezethet egy békés normalizálódásig, ami szerintem segíthet elérni az Izrael és az arabok, illetve a palesztin arabok közötti békéig”.

Közben a Trump-féle béketerv bejelentése továbbra is várat magára. A tervek szerint rövidesen, még ebben a hónapban beindul a terv első, gazdasági fázisa, melyen Izrael mellett számos szunnita állam is képviseltetni fogja magát, de a palesztin vezetés távol marad Trump kormányának állítólagos részrehajlására hivatkozva.

Azt még nem tudni, milyen sikerek követik majd a rég várt megoldást, azonban mind Netanjahu, mind Jared Kushner és Mike Pompeo az elmúlt napokban kétségeket fogalmaztak meg azzal kapcsolatban.

Pompeo szerint elbukhat a béketerv

Az amerikai külügyminiszter egy zártkörű megbeszélésen borúlátóan fogalmazott a két éve készülő dokumentum sorsáról. Kushner szerint viszont a palesztin nép is jobb életet szeretne.