Pompeo szerint elbukhat a béketerv

Az amerikai külügyminiszter egy zártkörű megbeszélésen borúlátóan fogalmazott a két éve készülő dokumentum sorsáról. Kushner szerint viszont a palesztin nép is jobb életet szeretne.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nem éppen rózsásan értékelte a Trump-féle béketerv esélyeit egy zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen. A diplomata zsidó szervezetekkel egyeztetett, ennek részletei szivárogtak ki a Washington Posthoz – írja a The Times of Israel.

Pompeo szerint a béketerv egyes részei elképzelhető, hogy végrehajthatatlanok, az elképzelés kudarcot vallhat, a palesztin vagy az izraeli fél is elutasíthatja. Azt is mondta, megérti, hogy sokan miért gondolják úgy, hogy csak az izraelieknek tetszik a terv. Az Egyesült Államok a kudarcra is készül.

A közel-keleti béketerv bemutatását már többször elhalasztották, Pompeo pedig még az izraeli belpolitikai kudarc előtt beszélt a kétségeiről. A szeptemberi új izraeli választás csak tovább lassítja a dokumentum nyilvánosságra hozatalát.

Mike Pompeo   fotó: EPA/OMER MESSINGER

A bizalmas gondolatokat megjelentető cikk után Trumpot is megkérdezték, hogy mit gondol Pompeo szkepticizmusáról. Az elnök azt mondta: „igaza lehet”.

„Amikor Mike erről beszélt, megértem, hogy miért mondja, mert a legtöbb ember úgy érzi, hogy ez nem működhet. Én viszont úgy gondolom, hogy de igen, de ahogy mondani szoktam, majd megnézzük mi történik”

– mondta Trump, hozzátéve, nem örül az izraeli fejleményeknek.

„Bibit megválasztották, és most, hirtelen újra végig kell menniük ezen a folyamaton szeptemberig? Ez nevetséges. Nem örülünk ennek”

– fogalmazott az amerikai elnök, arra sürgetve Izraelt, hogy hangolják össze lépéseiket.

Pompeo szerint a béketerv jól kidolgozott, részletes, de vannak olyan részei, amelyek elfogadhatatlanok. Azt mondta, Washington először a terv gazdasági részével kezdene, mielőtt a biztonsági és politikai részeire térnének.

A külügyminiszter minderről azután beszélt, hogy a béketerv két fő készítője, Jared Kushner vezető tanácsadó és Jason Greenblatt közel-keleti megbízott az érintett országokban járt a gazdasági részről egyeztetni. Ezeket a terveket még ebben júniusban ismertetik egy bahreini konferencián.

Kushner: hiszem, hogy a palesztinok is jobb életet szeretnének

Trump veje és főtanácsadója az HBO-nak nyilatkozva arról beszélt, hogy kétségei vannak afelől, hogy a palesztinok képesek-e saját maguk kormányzására, miután megkötik a békemegállapodást Izraellel – számolt be a The Times of Israel.

Jared Kushner szerint nem azért ment oda, hogy a ramallahi kormány bízzon benne, hanem azért, mert úgy véli, a palesztin nép nyitott a béketervre, mert jobb életet szeretnének.

„A palesztinoknak szükségük van egy fair igazságügyi rendszerre, sajtószabadságra, szólásszabadságra és vallásszabadságra ahhoz, hogy a területükön befektetések történjenek”

– mondta Kushner.

Kushner és Greenblatt a jordán királlyal   fotó: EPA/CHRIS SETIAN

Amennyiben nincs megfelelő kormányzati struktúra és biztonság akkor, amikor az emberek a terrortól félve élik mindennapjaikat, az rossz a palesztinoknak – tette hozzá.

Kushner abban bízik, hogy a palesztin nép a béketerv részleteit megismerve a tények alapján dönt majd arról, hogy a dokumentum biztosítja-e számukra az utat egy jobb élethez, vagy sem.

„Különbség van a palesztin vezetés és a nép között, és én hiszem, hogy a palesztin nép jobb életet szeretne”

– fogalmazott Kushner.