Így készül a tökéletes vendégváró sajttorta Sávuotra

Hamarosan beköszönt a hetek ünnepe, amikor tejes ételeket szokás fogyasztani. Íme egy ínycsiklandozó recept, hozzá videóval!

Hétvégén beköszönt a hetek ünnepe, azaz a Sávuot. A zsidó ünnep, amelyen a Tóraadásra emlékezünk, minden évben sziván hónap hatodik és hetedik napján van: idén június 8. estétől június 10. estéig tartjuk.

Sávuotkor szokás tejes ételeket fogyasztani.

A szokásnak több oka is van: egyrészt az először fogyasztott tejes, majd később tálalt húsos étkezés szimbolizálja a Szentélybe sávuotkor vitt kenyéráldozatot, ami két kenyérből állt. Ez a szétválasztás ugyanakkor azt is jelzi, hogy betartjuk a kóserság szabályait, amit a zsidók Tóraadáskor kaptak, és ami előírja a tejes és a húsos ételek különválasztását — derül ki a zsido.com összefoglalójából.

Más magyarázók szerint őseink is tejes ételt ettek a Tóraadás napján. Mivel ez szombatra esett, nem volt lehetőség az újonnan megkapott kósersági törvények szerint húst vágniuk, edényt kóserolniuk, stb, így tejes ételt ettek aznap.

Számmisztikai magyarázata is van a szokásnak. A héber chalav (tej) szó számértéke 40, ami megegyezik a napok számával, amit Mózes a hegyen töltött, amikor megkapta az Örökkévalótól a Tórát.

Az alábbiakban egy ízletes sajttorta receptet teszünk közzé, amihez az Israel21C videót is készített.

————————————————————————————————————-

Hozzávalók:

Alsó réteghez:

  • 1 csomag (250 gramm vagy kb. 30 darab) vajas teakeksz
  • 1/4 bögre vaj

Krémhez:

  • 1 kg tejföl és 0.5 kg ricotta sajt
  • 1 és ¼ bögre cukor
  • 6 db tojás
  • 1 tk vanília aroma
  • citromhéj ízlés szerint
  • 4 tk kukoricaliszt
  • 4 tk liszt

Díszítéshez:

  • Eper
  • Tejszínhab
  • Eperlekvár

Tayim: Cheesecake for Shavuot

In honor of Shavuot, 21see set out to learn how to make the most famous dessert for the holiday, cheesecake!

Elkészítés:

1. Tegyük aprítógépbe a kekszeket, majd adjuk hozzá a megolvasztott vajat. Az egészet egy sütőtál (kb. 23×33 cm) aljára tesszük, majd lenyomkodjuk ujjainkkal.

2. Egy másik edényben keverjük össze a tejfölt és ricottát a cukorral.

3. Hozzáadjuk a vaníliát, a felvert tojásokat és citromhéjat, majd az egészet jól átdolgozzuk.

4. Végül a liszteket is egy szűrőn keresztül a masszához adagoljuk.

5. Az egészet a sütőtálban lévő kekszre öntjük, majd kb. 180°C-on sütőbe tesszük 40-50 percre, míg a közepe is átsül.

6. A sütőből kivéve hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen. 4-6 órára hűtőbe tesszük.

7. Miután elkészült, kedvünk szerint díszíthetjük eperrel, tejszínhabbal vagy akár lekvárral.

Jó étvágyat hozzá!

Izraeli pita recept videóval!

Meglepően könnyű.