Hamarosan beköszönt a hetek ünnepe, amikor tejes ételeket szokás fogyasztani. Íme egy ínycsiklandozó recept, hozzá videóval!
Hétvégén beköszönt a hetek ünnepe, azaz a Sávuot. A zsidó ünnep, amelyen a Tóraadásra emlékezünk, minden évben sziván hónap hatodik és hetedik napján van: idén június 8. estétől június 10. estéig tartjuk.
Sávuotkor szokás tejes ételeket fogyasztani.
A szokásnak több oka is van: egyrészt az először fogyasztott tejes, majd később tálalt húsos étkezés szimbolizálja a Szentélybe sávuotkor vitt kenyéráldozatot, ami két kenyérből állt. Ez a szétválasztás ugyanakkor azt is jelzi, hogy betartjuk a kóserság szabályait, amit a zsidók Tóraadáskor kaptak, és ami előírja a tejes és a húsos ételek különválasztását — derül ki a zsido.com összefoglalójából.
Más magyarázók szerint őseink is tejes ételt ettek a Tóraadás napján. Mivel ez szombatra esett, nem volt lehetőség az újonnan megkapott kósersági törvények szerint húst vágniuk, edényt kóserolniuk, stb, így tejes ételt ettek aznap.
Számmisztikai magyarázata is van a szokásnak. A héber chalav (tej) szó számértéke 40, ami megegyezik a napok számával, amit Mózes a hegyen töltött, amikor megkapta az Örökkévalótól a Tórát.
Az alábbiakban egy ízletes sajttorta receptet teszünk közzé, amihez az Israel21C videót is készített.
————————————————————————————————————-
Hozzávalók:
Alsó réteghez:
- 1 csomag (250 gramm vagy kb. 30 darab) vajas teakeksz
- 1/4 bögre vaj
Krémhez:
- 1 kg tejföl és 0.5 kg ricotta sajt
- 1 és ¼ bögre cukor
- 6 db tojás
- 1 tk vanília aroma
- citromhéj ízlés szerint
- 4 tk kukoricaliszt
- 4 tk liszt
Díszítéshez:
- Eper
- Tejszínhab
- Eperlekvár
Elkészítés:
1. Tegyük aprítógépbe a kekszeket, majd adjuk hozzá a megolvasztott vajat. Az egészet egy sütőtál (kb. 23×33 cm) aljára tesszük, majd lenyomkodjuk ujjainkkal.
2. Egy másik edényben keverjük össze a tejfölt és ricottát a cukorral.
3. Hozzáadjuk a vaníliát, a felvert tojásokat és citromhéjat, majd az egészet jól átdolgozzuk.
4. Végül a liszteket is egy szűrőn keresztül a masszához adagoljuk.
5. Az egészet a sütőtálban lévő kekszre öntjük, majd kb. 180°C-on sütőbe tesszük 40-50 percre, míg a közepe is átsül.
6. A sütőből kivéve hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen. 4-6 órára hűtőbe tesszük.
7. Miután elkészült, kedvünk szerint díszíthetjük eperrel, tejszínhabbal vagy akár lekvárral.
Jó étvágyat hozzá!