Merkelnek nincs problémája az Al-Kudsz felvonulással

Az Izrael-elpusztítását propagáló eseményen a Hezbollah libanoni terrorszervezet is szép számban képviseltette magát. 

Angela Merkel német kancellár visszautasította, hogy útját állja az éves Al-Kudsz (Jeruzsálem iszlám neve) felvonulásnak Berlinben a növekvő németországi antiszemitizmusra való tekintettel.

A meneten közel ezer demonstráló szólított fel a zsidó állam elpusztítására, majdnem pont egyidőben az egyik legnagyobb izraeli állami ünneppel, a Jeruzsálem nappal, amikor a zsidóság a főváros újraegyesítését, illetve a zsidó szenthelyek zsidó kézbe kerülését ünneplik.

Jeruzsálem nap: az újraegyesülés ünnepének története

A függetlenség napjától eltérően az első Jeruzsálem napi ünnepség sokkal spontánabb módon, egy a Sirató-falnál kialakuló óriás közösségi imával vette kezdetét.

Izrael németországi nagykövete, Jeremy Issacharoff felszólalt a szombati menet elleni demonstráción, melyen körülbelül 400-an vettek részt. Az esemény utáni twitter-üzenetében leszögezte:

“Felszólaltam Berlinben az Al-Kudsz nap és annak iráni finanszírozói ellen. Ezt a nyilvánvalóan antiszemita és gyűlöletkeltő eseményt be kellene tiltani. Iránnak, aki a terror egyik vezető támogatója, az emberi jogok sorozatos megsértője, és aki folyamatosan igyekszik aláásni a Közel-Kelet békéjét, nincs helye Berlinben.”

Jeremy Issacharoff on Twitter: „Speaking in Berlin against the Al Quds Day and its Iranian sponsors. This blatantly antisemitic and hateful event should be banned. Iran as the leading sponsor of terror, a serial abuser of human rights that seeks to undermine any chance for ME peace has no place in Berlin. pic.twitter.com/4Vm5fSNkie / Twitter”

Speaking in Berlin against the Al Quds Day and its Iranian sponsors. This blatantly antisemitic and hateful event should be banned. Iran as the leading sponsor of terror, a serial abuser of human rights that seeks to undermine any chance for ME peace has no place in Berlin. pic.twitter.com/4Vm5fSNkie

Gitta Connemann, Merkel pártjának egyik képviselője pénteken kijelentette, az egész Hezbollahot be kellene tiltani Németországban, mivel az egyértelműen terrorszervezet.

“Holnap lesz az Al-Kudsz menet Berlinben: Iszlamisták és baloldali szélsőségesek vonulnak majd Berlinben az antiszemitizmus és Izrael-ellenesség alatt egyesülve. A horror koalíciója. És Berlin csak nézi. Szégyen.”

— jelentette ki twitteroldalán pénteken.

A német antiszemitizmusfigyelő szervezet, a Recherche-und Informationsstelle Antisemitismus (RIAS ) több anyagot is posztolt amin olyan antiszemita, anticionista szlogenek tűntek fel, mint híres „Soha többé Soát” kijelentésre hajazó „Soha többet cionizmust”, illetve „Gyerekgyilkos Izrael” és „Szabad Palesztinát” kántálások hallatszottak.

Pénteken Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is sürgette Merkelt a Hezbollah törvényen kívül helyezésére. A németországi amerikai nagykövet állítólag minden hivatalos találkozón felveti a kérdést német tisztviselőknek.

Amerika, Kanada, az Egyesült Királyság, Izrael, Hollandia, és az Arab Liga az egész szervezetet terrorcsoportként tartja számon, míg Németország és az EU azonban csupán katonai szárnyukat tiltotta be 2013-ban.

Merkelt korábban zsidó szervezetek bojkottfelhívással is igyekeztek döntésre bírni, azonban a német kormány vehemensen ellenezte a szervezet tiltólistára helyezését, annak ellenére, hogy a számos nemzet által terrorszervezetként számon tartott csoport mintegy 950 tagja tevékenykedik Németországban.

Bojkottal ösztönzik Merkelt, tiltsa már be a Hezbollahot

A német kormány vehemensen ellenezte tiltólistára helyezését, annak ellenére, hogy a számos nemzet által terrorszervezetként számon tartott csoport mintegy 950 tagja tevékenykedik Németországban — írja a The Jerusalem Post.