Kipában tüntetett az antiszemitizmus ellen a holland populisták új bajnoka

Európa-szerte kipa viselésével tiltakoznak a német kormány defetista nyilatkozata ellen, mely szerint a zsidók ne viseljenek kipát Németországban.

Mint emlékezetes, a németországi antiszemitizmus növekedése miatt Felix Klein, a német kormány antiszemitizmus elleni fellépésért felelős megbízottja arra szólította fel hazájának zsidóságát, hogy ne viseljenek kipát. (A német kormány aztán néhány nap múlva megváltoztatta álláspontját).

A holland Reformatorisch Dagblad protestáns portál számolt be arról, hogy Hollandiában is tüntetések zajlottak az antiszemitizmus előtti meghunyászkodás ellen, többek között Amszterdamban és Hágában is.

Hágában a lap szerint több mint kétszázan gyűltek össze a CIDI holland zsidó jogvédő szervezet szervezésében.

Wim Kortenoeven, a holland Szabadságpárt volt képviselője és a CIDI volt munkatársa arról beszélt a lap szerint a tiltakozáson, hogy

„meg kell védenünk zsidó honfitársainkat. Nem szabad azt mondani nekik, hogy alkalmazkodniuk kell, különben beszólogathatnak nekik. Ez feje tetejére állítaná a világot!”

Hannah Luden, a CIDI vezetője arról szónokolt, hogy

„a zsidókat egyre többször inzultálják nyilvánosan, a villamoson és az utcán is káromkodnak rájuk. A kormánynak ezt nem szabad elfogadnia”.

Luden szerint a kormány egyik legfontosabb javítani valója, hogy néha hónapokba kerül, mire reagálnak a bejelentett antiszemita atrocitásokra.

Kees van der Staaij, a holland ortodox református párt (SGP) vezetője úgy nyilatkozott a lapnak, hogy

„mi lesz, ha majd valaki kitalálja, hogy az izraeli zászlókon zavarják őt a Dávid-csillagok? Aztán valaki azzal jön, hogy a kék sávok is zavarják? Mi marad akkor? A fehér zászló. Az pedig a megadás jele… Ha követjük a németországi felhívást, akkor felhúzzuk a fehér zászlót. Ennek nem szabad megtörténnie”.

Gert-Jan Segers, a ChristenUnie (CU) kereszténydemokrata párt képviselője továbbá arról beszélt a lapnak a tiltakozáson, hogy tavaly 15 zsidó fiatallal vett részt egy találkozón, akik mind tapasztaltak antiszemitizmust a munkahelyükön és az utcán is.

A tüntetésen jelen volt számos jobboldali politikus mellett Thierry Baudet is, az önkormányzati választásokat idén megnyert — ám az EP-választáson csupán 3 helyet szerző — Fórum a Demokráciért (Fvd) párt képviselője, a holland populisták új feltörekvő figurája is.

Baudet Twitter-oldalán megosztotta, hogy

„részt vettem egy tüntetésen a nyitott határok és a tömeges bevándorlás egyértelmű negatív következményeivel szemben, melyeket a nagy pártok — a [liberális] D66, a Munkáspárt, a Kereszténydemokrata Tömörülés és a [liberális] Néppárt a Demokráciáért és Szabadságért — hoztak a nyakunkra”.

Thierry Baudet on Twitter: „Vandaag waren @THiddema en ik aanwezig bij een demonstratie tegen de evidente, uiterst negatieve gevolgen van de open grenzen en de massale immigratie die de kartelpartijen – van D66 en PvdA tot CDA en VVD – over ons hebben afgeroepen. https://t.co/3K0z8ag0tM pic.twitter.com/5Gm3ut52SC / Twitter”

Vandaag waren @THiddema en ik aanwezig bij een demonstratie tegen de evidente, uiterst negatieve gevolgen van de open grenzen en de massale immigratie die de kartelpartijen – van D66 en PvdA tot CDA en VVD – over ons hebben afgeroepen. https://t.co/3K0z8ag0tM pic.twitter.com/5Gm3ut52SC

A tüntetés végén az izraeli himnuszt, a Ha’tikvát énekelték, a lap szerint néhány ellentütető fújolása közepette.

Félmillió eurót adott a holland kormány tavaly a Palesztin Hatóságnak

Az összeget „bizalmas” emberi jogi célokra fordították.