Trump várja, hogy a teljesen független Egyesült Királysággal tárgyalhasson

John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt nyilatkozta, hogy Trump nagy támogatója a Brexitnek.

Az amerikai elnök hétfői látogatása előtt John Bolton Sky News interjúját a Breitbart szemlézte.

Trump három napot fog tölteni Nagy-Britanniában, s Bolton szerint lelkesen várja a gazdasági tárgyalások megkezdését:

„Trump elnök úr világosan kifejezte, hogy várja a napot, mikor Amerika és az Egyesült Királyság elkezdheti tárgyalni a kétoldalú gazdasági szerződést, amely mindkét országnak kedvező és ami megtestesíti az emberek akaratát.”

A tanácsadót a brit csatorna megkérdezte arról: mit gondol, ki lesz a következő miniszterelnök. Bolton így válaszolt:

„A konzervatív pártnak kell döntenie, hogy ki legyen és ha ezzel megvannak, akkor foglalkozhatnak az uniós tárgyalásokkal.”

Az amerikai vezetés támogatja a „no deal”, tehát a megegyezés nélküli Brexitet. Bolton márciusban azt nyilatkozta szintén a Sky Newsnak, hogy „azoknak az embereknek, akik attól félnek, hogy az Egyesült Királyság kizuhan az Unióból, azt mondom, hogy egyenesen Amerikába fognak zuhanni”.

Az amerikai kormány egy nagy szabadkereskedelmi megállapodást szeretne, amihez Bolton szerint a megegyezés nélküli Brexitre lenne szükség.

Trump látogatásának furcsasága lesz, hogy egy olyan miniszterelnökkel fog találkozni, akinek már nincs valódi hatalma és a látogatás után le is váltják. Theresa Mayen kívül az elnök találkozni fog Erzsébet királynővel, valamint Vilmos herceggel és Katalin hercegnével is.

A Breitbart beszámolója szerint Trump csütörtökön azt nyilatkozta, hogy valószínűleg meglátogatja Nigel Farage Brexit párti politikust, valamint a konzervatívok vezető jelöltjét, Boris Johnsont is. Mindkettőjüket a barátjának nevezte, és szerinte „mindketten remek és nagyon érdekes emberek”.

Bolton így nyilatkozott Trump találkozóiról: „Az elnök azt tesz, amit tenni akar.”

Életfogytiglannal járó bűncselekménnyel vádolják Boris Johnsont

A magánvád szerint londoni polgármesterként hazudott, és félrevezette a közvéleményt a Brexittel kapcsolatban.