Életfogytiglannal járó bűncselekménnyel vádolják Boris Johnsont

Beidézte a bíróság Boris Johnson volt londoni polgármestert és külügyminisztert, mert ügyvédek magánvádat indítottak vele szemben a Brexit-kampányban tett kijelentései miatt – írja a The Independent.

Vádlói szerint hazugság volt, hogy az európai uniós tagság hetente 350 millió fontjába került Nagy-Britanniának, ezzel pedig félrevezette a közvéleményt, vagyis hivatali visszaélést követett el, amelyért akár életfogytiglani börtönt is kaphat.

A konzervatív parlamenti képviselő tagadja a vádakat. Margot Coleman kerületi bíró nem vette figyelembe Boris Johnson ügyvédeinek védekezését, hogy a kereset csak egy zavaró próbálkozás a 2016-os Brexit-népszavazás eredményének aláásására.

A szerdai írásbeli határozatában a bíró leszögezte:

„Megvizsgálva a lényeges körülményeket, úgy érezem, azok elegendőek a bíróság elé idézéshez a megjelölt vádpontokban. A vádak csak feltételesek, az alperesnek azonban meg kell jelennie egy előzetes meghallgatáson, majd pert kell indítani az ügyben.”

A magánvádat a 29 éves Marcus Ball terjesztette bíróság elé, miután közösségi finanszírozással összegyűjtött 200 ezer fontot a jogi költségekre.

Lewis Power, a magánvádlót képviselő ügyvéd a bíróságon azt mondta: Boris Johnson London polgármestereként, kihasználva a posztjával járó lehetőségeket, a Brexit-kampány idején, majd a 2017-es választási kampányban többször is arról beszélt, hogy a brit adófizetőknek heti 350 millió fontjába kerül az EU-tagság, ezzel pedig félrevezette a közvéleményt.

„Egy demokrácia felelős és őszinte vezetést követel meg a közhivatalok képviselőitől. Az alperesnek előterjesztett Boris Johnson viselkedése felelőtlen és tisztességtelen volt, amit úgy hívunk, bűncselekmény.”

– mondta Lewis Power.

A felperes ügyvédje szerint a jogi eljárásnak nem célja a népszavazás eredményének a gyengítése, és nem is arról szól, hogy mire lehetne fordítani a megspórolt pénzt.

„Nagy-Britannia soha nem adott 350 millió fontot hetente az EU-nak, ez az állítás egyszerűen nem igaz. A vizsgálat sem a Brexitről szól. Az egyetlen köze hozzá, hogy Boris Johnson a Brexit-kampány alatt vezette félre a közvéleményt”

– fogalmazott az ügyvéd.

Arra is találtak bizonyítékot, hogy a konzervatív politikus is tisztában volt azzal, hogy az idézett állítása nem igaz.

Egy 2016-os tévéinterjúban Boris Johnson arról beszélt, hogy Nagy-Britannia évi 10 milliárd fontot fizet be az EU-nak. A heti 350 millió fonttal számolva viszont csaknem 20 milliárd font jön ki.

fotó: EPA/ANDY RAIN

Boris Johnson egy korábbi meghallgatáson még nem jelent meg, de ügyvédje útján közölte, visszautasítja, hogy helytelenül, vagy tisztességtelenül járt volna el.

Ügyvédje azzal érvelt, hogy a kilépéspárti kampány üzenete, a heti 350 millió fontos összeg, amely a buszok oldalán is feltűnt, olyan információkon alapult, amely bárki számára szabadon hozzáférhető volt és ahogy a politikai kampányok legtöbb állítását, ezt is támadták, kritizálták.

Az ügyvéd szerint viszont most a magánvád intézményét próbálják politikai célokra felhasználni azért, hogy gyengítsék a referendum eredményét.

A pert egyébként éppen akkor akasztják Boris Johnson nyakába, amikor a képviselő a Konzervatív párt elnökségéért indul. A fogadóirodákban már a miniszterelnöki posztért is esélyesebbnek tűnt Theresa May-jel szemben, amikor kijött bíróság döntése.