A szaúdiak iráni terrort emlegetnek, de Izraelt is elítélik

Terrorcselekménynek minősítette a szaúdi olajlétesítmények ellen végrehajtott támadásokat szombaton elfogadott zárónyilatkozatában az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) mekkai csúcsértekezlete az MTI szerint.

A rijádi kormányzat által péntekre összehívott csúcs résztvevői ugyanígy elítélték az Egyesült Arab Emírségek területi vizein négy teherhajót ért szabotázsakciókat, amelyek megfogalmazásuk szerint a nemzetközi hajóforgalom biztonságát fenyegették. Mint azt lapunk is megírta, az esetért az Egyesült Államok Iránt tette felelőssé.

A találkozón elmondott beszédében Szalmán bin Abdel-Azíz szaúd-arábiai király kijelentette, hogy az iráni támogatású csoportok által elkövetett májusi támadások fenyegetést jelentenek a régió biztonságára és a globális olajellátásra nézve.

Szalmán király — aki e támadások miatt péntekre rendkívüli tanácskozásra hívta össze az öböl menti, illetve az arab országok vezetőit — a résztvevők előtt kijelentette, hogy határozott lépéseket kell tenni a térségben tapasztalható iráni „feszültségnövelés” megfékezésére.

Az 57 muszlim országot tömörítő OIC 14. ülésén elsősorban a palesztin helyzetet, valamint az arab, afrikai, illetve ázsiai régió fejlesztésének kérdéseit tervezték megvitatni.

A rijádi vezetés vádja szerint Teherán rendelte meg a vele szövetséges húszi lázadók által felvállalt dróncsapásokat.

Irán kezdettől cáfolja, hogy köze lenne a szóban forgó támadások bármelyikéhez is.

Szalmán király a mekkai csúcson szombatra virradó éjjel azt mondta, törekedni fog arra, hogy szembeszálljanak Irán „agresszív fenyegetéseivel és felforgató tevékenységével”.

Továbbra is a palesztin ügy mellett

A szaúdi uralkodó kitért a palesztinok ügyére is, amely szerinte az Iszlám Együttműködés Szervezetének egyik prioritása, s kijelentette, hogy országa „visszautasít minden olyan intézkedést, amely csorbítaná Kelet-Jeruzsálem történelmi és jogi pozícióit”.

A mekkai csúcs szombati zárónyilatkozata ezzel kapcsolatban kimondja, hogy elítél minden olyan, nemzetközi testületek által elfogadott állásfoglalást, amely támogatja a palesztin területek folytatódó megszállását, beleértve a Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő amerikai döntést.

Ellenez továbbá minden olyan jogsértő izraeli intézkedést, amely a palesztin-izraeli konfliktus kétállami megoldásának aláásását célozza.

Egyúttal felszólítja a szervezet tagjait, hogy tegyenek „megfelelő lépéseket” azon országokkal szemben, amelyek Jeruzsálembe költöztetik nagykövetségüket. Az OIC emellett leszögezte: nem hajlandó elfogadni olyan közel-keleti béketervet, amely figyelmen kívül hagyja a palesztinok elidegeníthetetlen jogait.

A zárónyilatkozat egy másik pontjában az Iszlám Együttműködés Szervezete szorgalmazta, hogy Washington vegye le Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról.

Casus belli? Bolton szerint Irán lékelte meg a tartályhajókat az Arab-öbölben

A nemzetbiztonsági tanácsadó nem jósol nagy jövőt a iszlamista perzsa rezsimnek.