Profi alkotmányjogász lett Ausztria első női kancellárja

Az alkotmánybíróság jelenlegi elnökét, Brigitte Bierleint nevezték ki az átmeneti kormány fejévé.

Ahogy korábbi beszámoltunk róla, hivatalosan is felmentette hivatalából a kormányt Alexander van der Bellen osztrák államfő kedden, egy nappal azután, hogy a parlament megvonta a bizalmat Sebastian Kurz kancellár kormányától.

A döntést követően csütörtökön az államfő bejelentette, hogy Ausztria új kancellárja, az átmeneti kormány feje Brigitte Bierlein, az alkotmánybíróság jelenlegi elnöke lesz.

A köztársasági elnök azzal indokolta döntését, hogy olyan személyt keresett a kancellári posztra, aki átfogó tudással rendelkezik, jól ismeri az alkotmányt, és alkalmas arra, hogy az elkövetkező hónapokban — szakértői kormány élén — vezesse az országot. Az államfő jellemzése szerint Bierlein „körültekintő, előrelátó és nagyon kompetens személy” — írta a The Guardian.

Brigitte Bierlein az első női kancellár lesz az országban.

Van der Bellen arról is beszélt, hogy az új kormány az őszre tervezett előrehozott választásokig lesz hivatalában, ezért nagyobb döntéseket nem hoz, csupán ügyvezetői teendőket lát majd el.

Az összes FPÖ-s miniszter belebukott az ibizai videóba

Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek. Kormányválságból alkotmányos válság lett az ellenzék szerint. Várhatóan csak ősszel lesz előrehozott választás.

A 69 éves Brigitte Bierlein első felszólalásában azt mondta, hogy néhány órás mérlegelés után úgy döntött, elfogadja a kancellári posztot. Úgy fogalmazott: „Ausztria javára vállalja a felelősségteljes feladatot”.

A kancellár feladata, hogy javaslatot tegyen az új miniszterek személyére. Első felszólalásában Bierlein ismertette, hogy az alkancellári és az igazságügyi miniszteri teendők ellátására az alkotmánybíróság korábbi elnökét, Clemens Jablonert javasolja. A kül- és Európa-ügyi miniszteri feladatok ellátásával pedig Alexander Schallenberget bízná meg, aki jelenleg a kancellária Európa-szekciójának vezetője. Brigitte Bierlein ígéretet tett arra, hogy a következő napokban a többi miniszter személyére is javaslatot tesz az államfőnek.

A CNN szerint az új kormányfőt eddig is „fényes” jogi karrier jellemezte: 1971-ben szerezte diplomáját; 26 évesen tette le a bírói szakvizsgát, két évvel később pedig ügyésszé vált. 2003-tól az alkotmánybíróság alelnöke volt, 2018 óta pedig a szervezet elnöke. Ezt a tisztséget is ő töltötte be először nőként az országban.

Brigitte Bierlein pártonkívüli, ám sajtóhírek szerint a legutóbbi kormányt alkotó Osztrák Néppárttal (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) is jó kapcsolatokat ápol.

Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz

Az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak.