Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz

Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn Ausztria parlamentjében — írja az MTI.

Az osztrák kancellár azt követően vesztette el a szavazást, hogy az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak, az Osztrák Szociáldemokrata Párttal együtt szavazott a populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ).

A bizalmi szavazáson a 183 fős képviselőházban összesen 110-en szavaztak a kancellár ellen és 71-en mellette.

A szavazás előtt Kurz méltatta koalíciós kormányának teljesítményét. Mint mondta, nagyon büszke a másfél év alatt végzett munkára.

A döntés nem váratlan annak fényében, hogy korábban a Szabadságpárt jelezte (a kormánykoalíció másik pártja): megszavazzák a szociáldemokraták által a kormány egésze ellen benyújtott bizalmatlansági javaslatot a parlament hétfői rendkívüli ülésén — teszi hozzá a Portfolio.

Több mint egy hete egy korrupciós botrány miatt lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke, és ennek nyomán a Kurz által vezetett Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott kormánykoalíció is felbomlott, és részben szakértőkből álló kormány jött létre.

Ausztria államfőjének most kancellárt kell kineveznie olyan kormány megalakítására, amely képes a parlamentet maga mögé állítva elvezetni az országot a következő parlamenti választásig.

Az ügyvivő kormányfő Kurz is lehet.

Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Strache videóbotránya: az izraeli kapcsolat

Egy Tal Silbersteint ismerő szakértő lapunknak elmondta: kizárt, hogy a kampányguru munkája lenne az ügy, a kivitelezés profi titkosszolgálati műveletre utal.