Strache videóbotránya: az izraeli kapcsolat

Egy Tal Silbersteint ismerő szakértő a Neokohnnak elmondta: kizárt, hogy az izraeli kampányguru munkája lenne Strache csapdába csalása, sokkal inkább vall a kivitelezés profi titkosszolgálati műveletre.

A lapunk által is ismertetett orosz szál után az osztrák és a német sajtó egy izraeli kampánytanácsadóra figyel, akit Sebastian Kurz kancellár több interjúban is a Strache-féle videobotrány valószínű felelőseként nevezett meg: Tal Silbersteinre.

Mint arról beszámoltunk, az időközben posztjáról lemondott szabadságpárti alkancellár körül kitört botrányt a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung írta meg, a lényege: Heinz-Christian Strache két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

Kikapcsolni a konkurenciát

Strache szerint politikai karaktergyilkosság áldozata lett. A volt alkancellár kijelentette, hogy nem követett el semmilyen jogsértést, és minden jogi lépést megtesz az ügy tisztázása érdekében. A botrány kirobbanása után egy nappal Kurz kancellár felmondta a koalíciót az FPÖ-vel, az államfő pedig új választásokat írt ki szeptemberre.

Tal Silberstein 2017-ben, izraeli rendőri őrizetben. Fotó: YouTube

A német Bild Zeitungnak és utána az osztrák Kronénak is Kurz arról beszélt: azért gyanítja az izraeli kampánytanácsadót az akció mögött, mert a szociáldemokrata párt (SPÖ) korábban is őt alkalmazta, márpedig Silberstein éppen az ilyen módszerek felhasználásáról ismert, hogy „kikapcsolja a politikai konkurenciát.”

Sebastian Kurz hozzátette: nincsenek ugyan bizonyítékai, de saját tapasztalatból tudja, milyen eszközöket vetett be ellene Silberstein.

„Egyértelműen antiszemita Facebook-oldalakat hozott létre, és úgy álcázták, mintha az én vagy támogatóim oldalai lettek volna, ezzel akartak kicsinálni a parlamenti választások előtt.”

A kancellár természetesen jól emlékszik: a két évvel ezelőtti osztrák választások nagy botránya volt a Silberstein-affér, tehát a „Dirty Campaigning” műfajon belül is kirívóan nemtelen és hazug Kurz-ellenes kampány, amit a stratéga által alapított GCS Issue Management Ltd. irányított. A Facebookon kreált Wir für Sebastian Kurz ál-rajongói oldal és Die Wahrheit über Sebastian Kurz című fake leleplező oldal célja egyértelműen a konzervatív politikus besározása volt, antiszemita és sorosozó kitételekkel.

Túl profi akció?

Az egészen 2017 augusztusáig másfél évtizeden át, állítólag évi 400 ezer euróért az osztrák szocdemeknek dolgozó izraeli szakemberrel a párt azután szakított, hogy augusztus 14-én hazájában őrizetbe vették vesztegetés és pénzmosás gyanújával. Az FBI és az Europol öt országban nyomozott utána és társa, Beny Steinmetz gyémántkereskedő után. Az őrizetbe vétel néhány nappal a most felbukkant ibizai videó forgatása után történt.

Az akkori kampánymódszerekről is két lap, a Profil hírmagazin és a Die Presse számolt be. Érdekes magyar szál a történetben, hogy a német Wikipedia szerint Silberstein csapatának tagja volt több izraeli szakértő mellett Artur Finkelstein és George Birnbaum amerikai kampánystratéga is, ők, mint ismert, idehaza a Fidesz tanácsadói voltak.

Tal Silberstein 2017-es osztrák munkatársa, Peter Puller mindenesetre most Twitteren határozottan kijelentette: a most kirobbant videóbotrányhoz semmi közük. Ezt erősítette meg a Neokohnnak egy Silbersteint ismerő forrás, aki szerint

„teljesen kizárt, hogy ő lett volna. Ez professzionális titkosszolgálati munka volt, nem Facebook-profilokkal rendelkező spin doctorok műve.”

Maga Silberstein, akit azóta Izraelben szabadlábra engedtek, azóta is hallgat.

Eközben egy friss közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a szavazók nem pártoltak el teljesen az FPÖ-től az Ibiza-botrányt követően, bár a párt öt százalékpontot veszített népszerűségéből.

Jelenleg a választók 38 százaléka támogatja az ÖVP-t, és 18 százaléka az FPÖ-t. A szociáldemokraták támogatottsága 26 százalékos, míg az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) 9, a Zöldek pedig 5 százalékon állnak. A felmérést a Research Affairs Institut készítette május 18-a és 20-a között 500 ember megkérdezésével az Österreich című napilap megbízásából.

Korrupciós botrányba keveredett Strache osztrák alkancellár

A hírt a Der Spiegel német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című lap jelentette, egy titokban készített videofelvételre hivatkozva.