Az összes FPÖ-s miniszter belebukott az ibizai videóba

Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek. Kormányválságból alkotmányos válság lett az ellenzék szerint. Várhatóan csak ősszel lesz előrehozott választás.

Bejelentették lemondásukat az osztrák szabadságpárti miniszterek, miután Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn Herbert Kickl belügyi tárcavezető menesztését javasolta az államfőnek – jelentette az APA osztrák hírügynökség az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik szóvivőjére hivatkozva.

Az FPÖ ezzel valóra váltja korábbi fenyegetését, miszerint amennyiben Kurz javasolja Alexander Van der Bellen államfőnek Kickl menesztését, úgy a párt minden miniszterei benyújtják lemondásukat.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke, miután fogadta őt az államfő, arról beszélt, hogy az utóbbi napok kormányválsága igazi alkotmányos válsággá nőtte ki magát.

Sürgette, hogy a jelen helyzetben a felek helyezzék a háttérbe pártpolitikai érdekeiket és az állam érdekeit vegyék előre. Mint mondta, a teljes mostani vezetést szakértői kormánnyal kell felváltani, mert csak egy ilyen intézkedés jelenthet „jó és tartós megoldást”.

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt elnöke szinte azonnal lemondott, amint nyilvánosságra kerültek a felvételek.

Ausztria: lemondott a korrupciós ügybe keveredett Strache

Kijelentette, nem akarta nehéz helyzetbe hozni a kormánykoalíciót, majd benyújtotta lemondását az alkancellári és pártelnöki pozíciójából, amit Sebastian Kurz el is fogadott.