Ausztria: lemondott a korrupciós ügybe keveredett Strache

Kijelentette, nem akarta nehéz helyzetbe hozni a kormánykoalíciót, majd benyújtotta lemondását az alkancellári és pártelnöki pozíciójából, amit Sebastian Kurz el is fogadott. 

Az osztrák kancellár kizárta, hogy az általa vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) folytassa az együttműködést Strache alkancellárral, miután súlyos korrupciós gyanú merült fel a koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) élén álló politikussal szemben – értesült a dpa német hírügynökség szombat reggel.

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt elnöke szombat déli nyilatkozatában kijelentette, példátlan, megszervezett akció áldozatává vált ő és párttársa, Johann Gudenus, mely során illegális módszerekkel bűncselekményekre akarták rávezetni őket.

Azonban leszögezte, nem akarja saját hibái miatt nehéz helyzetbe hozni a kormánykoalíciót, melynek eredményeit hosszasan méltatta. Szerinte a kormányzat felrobbantása volt az őt érintő akció célja.

Ezután Strache be is nyújtotta lemondását az alkancellári és pártelnöki pozíciójából, amit Sebastian Kurz elfogadott.

Az APA osztrák hírügynökség az FPÖ szövetségi és tartományi köreiből úgy értesült, hogy a szabadságpárt minden bizonnyal Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert fogja az alkancellári posztra javasolni, hogy az ő vezetésével folytassák a koalíciós együttműködést. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy Sebastian Kurz kancellár és pártja, az ÖVP ezt elfogadja-e.

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki: videofelvételek tanúsága szerint a politikus a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

Korrupciós botrányba keveredett Strache osztrák alkancellár

A hírt a Der Spiegel német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című lap jelentette, egy titokban készített videofelvételre hivatkozva.

A Der Spiegel című német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung péntek este a videofelvételre hivatkozva azt írta, hogy a találkozó a spanyolországi Ibiza szigetén zajlott le 2017 júliusában, három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt, amelynek eredményeképpen Strache szabadságpártja kormányra került, a politikus pedig elfoglalhatta az alkancellári posztot.

A két német lap szerint a találkozó minden bizonnyal csapda volt, a cél pedig Heinz-Christian Strache kompromittálása. Azt nem közölték, hogy a hat órán tartó találkozóról ki készítette a videofelvételt, s hogy a felvétel milyen forrásból jutott el a két szerkesztőséghez.