Maccabi Európa Játékok: minden idők legnagyobb magyar csapatával készülnek

A héten zárul a hivatalos jelentkezés Magyarország legnagyobb multisport rendezvényére, ahol mintegy 200 magyar induló verseng majd 20 sportágban, csaknem 3000 résztvevővel közösen.

Technikai értelemben péntekig még mindig lehet nevezni a július 29-én kezdődő 15. Maccabi Európa Játékokra, azonban a magyar csapat létszáma már így is rekord nagyságúnak mondható:

minden idők legnagyobb magyar kontingense veszi majd fel a versenyt a több tucatnyi ország sok száz résztvevőjével a budapesti rendezvényen. 

Ez vasárnap hangzott el a Maccabi VAC sportolói és vezetői tájékoztatóján az Izraeli Kulturális Intézetben. Jusztin Ádám, a cionista-zsidó sportklub elnöke, és a nemzetközi esemény egyik társszervezője részletesen beszámolt arról, miként alakul majd az augusztus 7-ig tartó rendezvény.

A brit és az amerikai mellett a magyar lesz az egyik legnépesebb küldöttség, sok aranyérmet remélnek a versenyzőktől. Az eseményen hangsúlyosan szerepet kapnak majd zsidó vallási és kulturális programok is. Az egyik kiemelkedő esemény egy pénteki zsinagógalátogatás lesz. A tervek szerint a Dohány utcában egyszerre vesz majd részt a sportverseny összes szereplője.

Jusztin Ádám kiemelte: a 20 sportágban versengő nemzetközi résztvevőket magyar sportszakszövetségek is támogatják majd.

A Maccabi Európa Játékok történetében először kerül sor arra, hogy a rendező ország sporttársadalma ilyen formában is elköteleződéséről biztosítja az eseményt.

A vasárnapi tájékoztatón elhangzott az is, hogy a megnynitó ünnepségre már kaphatóak a jegyek. Az ünnepélyes ceremóniára telt ház várható az MTK stadionjába, ahonnan július 30-án este a magyar köztelevízió élő tudósítással jelentkezik. Sőt, az állami csatorna minden versenynap 30 perces műsort is szán a Maccabi játékoknak.

A versenyek alatt a budapesti helyszínekre a szurkolók ingyen látogathatnak el, de érdemes előtte az esemény honlapjáról is tájékozódni, ugyanis valószínűsíthető, hogy a részvételt előzetes regisztrációhoz kötik majd.

Sikeres lobbizás: új zsidó sportkomplexum épülhet Zuglóban

A Maccabi Európa Játékok legnagyobb „hozzáadott értékeként” épülhet meg egy új sport- és kulturális központ Budapesten.