Megvannak a Maccabi Játékok versenyhelyszínei — még mindig lehet jelentkezni

12 helyszínen, csaknem 20 sportág 2500 versenyzőjét várják Magyarországra — még mindig lehet nevezni a legnagyobb zsidó sportfesztiválra.

Maccabi hétvége volt Budapesten és Pécsett is. A fővárosban egy sporttörténeti konferenciát és kiállítást szervezetek a Testnevelési Egyetemen, míg a nyári Maccabi Európa Játékok magyar delegációjának szervezői fontos tanácskozáson vettek részt Pécsett. Utóbbin azok a vezetők tartottak kétnapos megbeszélést, akiket a Maccabi VAC elnöke, Jusztin Ádám kért fel arra, hogy ismereteikkel és nemzetközi tapasztalataikkal segítsék a játékokon való sikeresebb szereplést.

A testület tagjai a július 29-e és augusztus 7-e közötti versenyek fontos logisztikai és szervezési elemeit vizsgálták a helyi pécsi zsidó hitközség sábbáti vendégszeretetét is élvezve. A szervezők elsősorban azért a 200 versenyzőért felelnek majd, akik a tervek szerinti minden idők legnagyobb magyar delegációját teszik majd ki a Maccabi Európa Játékokon.

A szakmai és sportszervezési részletegyeztetések közepette két dolog derült ki a héten: a főszervező projekt cég, az EMG 2019 Kft csapatának tájékoztatása alapján úgy tűnik, hogy véglegessé váltak a versenyek helyszínei

— mondta a Neokohnnak Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke,  és a magyar delegáció egyik vezetője, aki hozzátette: az április második feléig tartó hivatalos nevezési határidő előtt akad néhány sportág, ahol még mindig van lehetőség a jelentkezésre.

Egyéni sportlövőket, sakkozókat, triatlon versenyzőket, tollaslabda játékosokat , squash játékosokat és úszókat látunk még szívesen a csapatban. Természetesen az a célunk, hogy minél sikeresebbek és meghatározóbbak lehessünk a játékokon

— tette hozzá Jusztin Ádám, aki a főszervezők tájékoztatása alapján megerősítette:

azok is részesei lehetnek a különleges kulturális és sportrendezvénynek, akik nem sportolóként, hanem önkéntesként szeretnének hozzájárulni az esemény sikerességéhez. Az önkéntesek itt jelentkezhetnek : https://emg2019.hu/registration 

A versenyre várt több mint 2500 zsidó származású, amatőr és hivatásos sportoló eredetileg egy központi helyen küzdhetett volna az érmekért, azonban az elmúlt három és fél év alatt — hiába volt rá kormányvállalás — nem sikerült olyan kivitelezőt találni, aki megvalósíthatta volna sokak álmát, egy új zsidó sport komplexum felépítését és egyéb, az MTK számára épülő XXI. századi létesítményeket.

A — tévesen — nyári zsidó olimpiának is nevezett esemény központi helyszíne a Ludovika Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületegyüttese lesz. Itt rendezik közel tucatnyi — például a kosárlabda, az asztalitenisz, a lovaglás és a sportlövészet — sportág vetélkedőit. Ezen kívül lesznek versenyek a Hajós Alfréd Nemzeti Uszodában, a Lantos Mihály Sporttelepen, az Angyalföldi Sportközpontban, a Fáy utcai Kézilabda Csarnokban, a Kovács Pál Vívócsarnokban, valamint Budán a Park Tenisz Klubban, a Városmajori Tenisz Clubban és a Városmajori MTK Röplabdacsarnokban.

Az egyik legnépszerűbb eseményt, az esti félmaratont a sokak által még csak Várkert Bazárként ismert új elnevezésű tértől, a Jeruzsálem tértől indítják majd útjának. Golfozni és országúti kerékpár versenyezni két vidéki helyszínen lehet majd: előbbinek az alcsútdobozi Pannonia Golf & Country Club ad otthont, míg utóbbira a Kincsesbányán kerítenek sort — tudtuk meg a szervezőktől.

A rendezvény egészét kiemelt biztonsági intézkedések közepette bonyolítják majd,

így hiába derült ki, melyek lesznek a sportolókat és VIP vendégeket elszállásoló szállodák, csak azt tudjuk megerősíteni, hogy

hét hotelben fogják majd elhelyezni a résztvevőket Budapesten, a sporthelyszínek közelében, ahol napi háromszori kóser étkezést is biztosítanak majd a az esemény szereplőinek. 

A Maccabi VAC 1906-ban alakult zsidó sportolókat tömörítő, cionista sportklub eredményeinek bemutatásával foglalkozó budapesti konferencián a 15. Európai Maccabi Játékok főszervezői, az MTK és a Maccabi VAC elnökei tartottak előadásokat. Mellettük sporttörténészek, sportszervezők is részletesen felidézték a Maccabi-mozgalom történetét, a zsidó sportolóknak lehetőséget adó VAC és az MTK históriáját, és kerekasztal-beszélgetésen vették sorra a magyar és a nemzetközi labdarúgást is meghatározó zsidó játékosokat és edzőket.

Az eseményről a  Nemzeti Sport is beszámolt. Ebben felidézték, hogy a konferencián a legismertebb zsidó sportemberekről, sportdiplomatákról, mecénásokról is szó esett az első magyar olimpiai bajnoktól, Hajós Alfrédtól, minden idők legeredményesebb magyar sportolónőjéig, Keleti Ágnesig.

A konferencia kísérő programjaként bemutatták a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum „Akikért a harang szólt…” című kiállítását, amely április 15-ig lesz látható a Testnevelési Egyetem aulájában.