Sikeres lobbizás: új zsidó sportkomplexum épülhet Zuglóban

A Maccabi Európa Játékok legnagyobb „hozzáadott értékeként” épülhet meg egy új sport- és kulturális központ Budapesten.

A hét elején Zugló képviselő-testülete rendkívüli ülésén úgy határozott, hogy kiemelt fejlesztési övezetté nyilvánítja a Tengerszem utca – Szuglói körvasút sor – Kacsóh Pongrác út által határolt zónát – adta közzé a 14. kerületi önkormányzat.

A hír nyilvánosságra kerülésekor a magyar Maccabi VAC elnöksége éppen Izraelben járt, ahol a nyári budapesti Európa Játékokkal kapcsolatos egyeztetések is zajlottak. Az augusztusi multisport esemény rendezését az MTK-val és a Mazsihisszel közösen 2015-ben elnyert pályázatban eredetileg az szerepelt, hogy a közel négy éves előkészület során Budapesten új sportközpont épül majd, amelyet a rendezvény végeztével később a zsidó közösség használatába adják.

Erre a magyar kormány sok milliárd forintot különített el. Egyes híradások szerint 30 milliárd forintos garancia érkezett arra, hogy felépítsenek döntően a játékok helyszínének tervezett létesítményeket. Ez a nagyszabású terv azonban meghiúsult.

A zuglói önkormányzat eheti döntésével most újra felreppentek azok a találgatások, hogy talán mégis épülhet egy új sport- és kulturális központ Budapesten a helyi zsidó közösségeknek.

A Karácsony Gergely polgármester által ismertetett ún. barnamezős beruházási javaslat tárgyalásához ugyanis a képviselők megkapták a Maccabi VAC és a Mazsihisz közös szakmai programját is mellékletként. Erről szerkesztőségünket az önkormányzat sajtófőnöke tájékoztatta.

Fotó: MTI

A Hikádé Bea által továbbított – a közgyűlésen ismertetett – dokumentumokból kiderül, hogy a zsidó szervezetek nem tettek le arról, hogy kilobbizzák maguknak azt, amit korábban célul tűztek ki.

Eszerint a mintegy 6,5 milliárdra becsült költségvetésből többfunkciós, szabad és fedett kulturális- és sportcentrumot kezdenének építeni 2021-ben a magyar zsidó közösségeknek.

A zuglói önkormányat döntését pozitív lépésként és biztató indulásként értékelte a Neokohnnak Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, akit telefonon értünk el. Arról, hogy a terveikből mikor lehet majd valóság, nem tudott nyilatkozni. Szerinte ez most elsősorban a kormányon múlik.

A fővárosi zsidóság sok szállal kapcsolódik Zuglóhoz. Ott vannak oktatási és közintézményeink, kórházaink. Sokan is laknak a kerületben. Nagyon nagy lehetőséget látunk abban, hogy mostani döntésével az önkormányzat gyakorlatilag felajánlotta a használatlan ingatlanját arra, hogy fejlesztésekkel megvalósulhasson a régi álmunk

— fogalmazott Jusztin Ádám, aki szerint a Maccabi Európa Játékok szervezése „menetrend szerint” halad.

Izraelben nagy elismerésel beszéltek az eddigi előkészületeinkről, és bíznak a rendezői csapat eredményes munkájában. Mi már azonban most szeretnénk optimistán a versenyek utáni időt tervezni. Jó volna, ha valódi hozzáadott értékként a jövő generációja is részesülhetne abból, amit a játékok örökségeként vihetnénk tovább.

— tette hozzá Jusztin Ádám.

Deutsch Tamás, az MTK elnökeként is ismert fideszes politikus a minap úgy nyilatkozott: „A Maccabi Európa Játékok lesz Magyarországon az eddigi legnagyobb multi sportesemény, amely nagy lökést adhat a magyar zsidó közösségek számára, és arra mindenki büszkén gondolhat majd vissza néhány év múlva.” A politikus elmondta: talán nem véletlen, hogy miért döntött a nemzetközi Maccabi szövetség a budapesti pályázat támogatása mellett.

„Magyarországon mindenki biztonságban van, ez a hazai zsidó közösség tagjai számára is fontos és megnyugtató. Ez eddig is természetes volt, ám mára felértékelődött, hiszen

Nyugat-Európa eddig biztonságosnak gondolt térségében drámai mértékben nőnek az antiszemita jelenségek, beleértve a fizikai atrocitásokat is.”

Szerkesztőségünk megkereste Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárt, Fürjes Balázst, akitől azt akartuk megkérdezni, van-e ilyen kormányszándék, és hogy valóban várható-e olyan infrastrukturális fejlesztés, amelyet a magyar zsidó közösség számára biztosítanak.

Választ későbbre ígértek, amint megérkezik, frissítjük cikkünket.

A magyar Maccabi delegációja átvette a Maccabi Európa Játékok zászlaját

A rendezvényen Magyarország izraeli nagykövete azt mondta: „Büszkén kijelenthetjük, hogy valószínűleg Magyarország Izrael legjobb barátja Európában”.