Deutsch: lökést adhat a magyar zsidóságnak a Maccabi Európa Játékok

A magyar zsidóság számára pozitív változást hozhat a budapesti rendezésű 15. Maccabi Európa Játékok, amelynek előkészületei a finiséhez érkeztek – véli az esemény szervezőbizottságának magyar vezetője. 

„A Maccabi Európa Játékok lesz Magyarországon az eddigi legnagyobb multi sportesemény, amely nagy lökést adhat a magyar zsidó közösségek számára, és arra mindenki büszkén gondolhat majd vissza néhány év múlva,”

— nyilatkozta Deutsch Tamás a Heti TV-nek.

A július 29-e és augusztus 7-e között zajló, mintegy 3000 nemzetközi résztvevőt felvonultató sport, kulturális és vallási rendezvény szervezésének egyik főfelelőse szerint a 2015 óta zajló előkészületek ütemszerűen haladnak. Nemrég arról számoltunk be, hogy véglegesítették a mintegy 25 sportág különféle helyszíneit, amit azóta több nemzetközi csapat vezetője is szemlézett.

Megvannak a Maccabi Játékok versenyhelyszínei — még mindig lehet jelentkezni

12 helyszínen, csaknem 20 sportág 2500 versenyzőjét várják Magyarországra.

A Heti TV Pirkadat című műsorának nyilatkozó Deutsch Tamás úgy véli, hogy a játékok szervezését az MTK, a Maccabi VAC sportegyesület és a Mazsihisz – e három szervezet közös pályázatával nyerte el Budapest a rendezés jogát – mellett fontos, hogy a hazai zsidó közösség is magáénak érezze.

Az MTK elnökeként is ismert Fideszes politikus hozzátette: sok önkéntes segít a lebonyolításban, különféle zsidó egyházi és civil szervezetek tagjai közösen dolgoznak a rendezvény sikerességén, amelyhez az is hozzájárulhat, ha minél többen elmennének a sporteseményekre, ott szurkolnának a magyar csapatnak.

Deutsch Tamás szerint a Maccabi Európa Játékokra pár év múlva úgy fognak visszatekinteni, mint egy olyan eseményre, amelyik komoly lökést adott a hazai zsidóságnak is. A politikus kérdésre válaszolva elmondta, hogy talán nem véletlen, hogy miért döntött a nemzetközi Maccabi szövetség a budapesti pályázat támogatása mellett.

„Magyarországon mindenki biztonságban van, ez a hazai zsidó közösség tagjai számára is fontos és megnyugtató. Ez eddig is természetes volt, ám mára felértékelődött, hiszen Nyugat-Európa eddig biztonságosnak gondolt térségében drámai mértékben nőnek az antiszemita jelenségek, beleértve a fizikai atrocitásokat is.”

— fogalmazott Deutsch, aki hozzátette:

„Magyarországon a zsidók biztonságban élnek, és így garantált egy nagy zsidó, közösségi, vallási, kulturális és sportesemény biztonságos lebonyolítása is.”

Az esemény egyik társfőszervezője, a Maccabi VAC sportegyesület, amely a legrégebbi kifejezetten zsidókat tömörítő, cionista magyar sportszervezet. Az MTK sosem volt kizárólagosan zsidó sportolók klubja, még akkor is, ha alapítói és sikeres tagjai között számtalan szekuláris zsidó volt. Jelenleg az MTK az ország egyik legismertebb klubja, és elnöke Deutsh Tamás, akinek fontos a klub hagyománya.

A Pirkadat című műsorban egyenesen azt állította:

„Az MTK ereje a sporteredményei és a teljesítménye mellett nyilvánvalóan az identitásában, a közösségi erejében van, és ennek a közösségi erejének az alapja a magyarországi, a budapesti zsidó közösséghez való kötődés.”