Brit figyelmeztetés: parlament nélkül nincs Brexit

A brit pénzügyminiszter szerint Theresa May távozó miniszterelnök utódja aligha tudná kivezetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból anélkül, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit megállapodás rögzítené. Ehhez viszont a parlament is kell.

Philip Hammond a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában feltűnően erőteljes megfogalmazásokkal intette May majdani utódját a rendezetlen Brexit elkerülésére. Kijelentette: a londoni alsóház nagyon egyértelmű szavazással adta értésre, hogy nem támogatja a megállapodás nélküli Brexitet.

„Parlamenti demokráciában élünk, és egy olyan miniszterelnök, aki nem vesz tudomást a parlamentről, nem számolhat azzal, hogy hosszú ideig a posztján marad” – figyelmeztette az utódjelölteket a brit pénzügyi tárca vezetője.

Hozzátette: ha az új miniszterelnök a megállapodás nélküli Brexit politikáját választja, nagyon nehéz lenne megőriznie az alsóház bizalmát.

Hammond ezzel alig burkoltan arra utalt, hogy ebben az esetben az új kormányfő bizalmatlansági indítvánnyal is számolhat.

Mint arról beszámoltunk, Theresa May pénteken jelentette be, hogy június 7-én távozik tisztségéből. A miniszterelnök fő indoka az volt: háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást, de kísérletei nem jártak sikerrel.

Közben folyamatosan bővül a Konzervatív Párt vezetői posztjáért indulók névsora: szombaton kora délutánig öten, vasárnapig nyolcan jelezték, hogy indulnak az utódválasztási versenyben, és közülük többen is kifejezték hajlandóságukat a megállapodás nélküli Brexitre.

A két legesélyesebb politikus Jeremy Hunt külügyminiszter és a Brexit-ügyben keményvonalas Boris Johnson, London volt polgármestere és korábbi külügyminiszter. Sokan éppen őt teszik felelőssé azért, hogy a parlament eddig sorra leszavazta a May által kiharcolt EU-brit megállapodásokat.

Johnson, aki az általa túl engedékenynek és enyhének tartott kormányzati Brexit-stratégia miatt mondott le tavaly tisztségéről, May távozásának bejelentése után – a többi jelölthöz hasonlóan – azt mondta: ha ő lesz a miniszterelnök, az Egyesült Királyság a Brexit jelenleg érvényes határidején, október 31-én mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni addig a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást a brit parlamentben, akár nem.

A bukás: Theresa May júniusban távozik posztjáról

Könnyek között befejezett hatperces nyilatkozatában felidézte, hogy háromszor is megpróbálta elfogadtatni a brit-EU megállapodást, de nem járt sikerrel.